Twee gratis tests voor wie zich niet kon laten vaccineren (De Croo)

Er komen twee gratis PCR-tests voor wie niet de kans heeft gehad zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft premier Alexander De Croo aangekondigd in de Kamer.

Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen. Het zwaartepunt van de discussie zal gaan over reizen. Belangrijk daarbij zijn de regels die in ons land zullen gelden voor wie terugkeert uit het buitenland of wie naar ons land reist. Premier De Croo gaf daarbij aan dat meer en meer Europese landen de volledige vaccinatie hanteren om reizigers vrije toegang te verlenen. "Als je niet volledig gevaccineerd bent, is er een alternatief: namelijk een recente PCR-test", luidde het.

Eerder deze week had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ervoor gepleit een gratis of alleszins goedkopere PCR-test te voorzien voor wie niet de kans had zich volledig te laten vaccineren. Het kernkabinet kwam donderdag overeen twee van die tests gratis te voorzien voor die groep.

De premier bevestigde ook dat de geplande versoepelingen voor 9 juni niet ter discussie staan. De twee voorziene drempels worden immers gehaald. Zo moest het aantal Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg onder de 500 dalen. Vandaag zitten we op 364 patiënten. En de vaccinatie van kwetsbare personen (65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen) zit met 87 procent boven de vooropgestelde 80 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.