"Toelatingsproef voor Franstalige artsen minder selectief dan ingangsexamen" 

Minister van Hoger Onderwijs in de Franse Gemeenschap Valérie Glatigny (MR), heeft  in commissie het idee verworpen dat de toekomstige toelatingsproef voor geneeskundestudies selectiever zou zijn dan de huidige proef, die vanaf het volgende jaar verdwijnt.

De minister gaat ervan uit dat de eerste editie van de nieuwe toelatingsproef in de zomer van 2023 in totaal 908 studenten zal toelaten de studies aan te vangen (790 artsen en 118 tandartsen). Dat zijn er meer dan de 869 studenten die dit jaar voor het ingangsexamen geslaagd zijn. 

"In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zal de toelatingsproef geen selectievere filter zijn dan het ingangsexamen", benadrukte ze in antwoord op meerdere vragen van parlementsleden in de commissie van het Parlement van de Franse Gemeenschap.

Bij het ingangsexamen arts en tandarts van dit jaar slaagden 869 studenten die onder elkaar 744 Riziv-nummers voor artsen en 106 voor tandartsen krijgen bij hun afstuderen in 2028 na zes jaar studie. Dat zijn minder Riziv-nummers dan studenten die voor het examen slaagden, maar er wordt uitgegaan dat 10 procent van de geslaagden ofwel hun studies staken, ofwel niet binnen de vooropgestelde 6 jaar afstuderen. 

Voor het jaar 2029 liggen de quota voor nieuwe Franstalige artsen op 711 en voor Franstalige tandartsen op 106.

Na jaren armworstelen met de federale overheid heeft de Franse Gemeenschap afgelopen lente aanvaard om het ingangsexamen om te vormen in een toelatingsproef in ruil voor meer Riziv-nummers voor Franstalige artsen. 

Wie slaagde voor het ingangsexamen kon automatisch aan de studie beginnen, terwijl bij de toelatingsproef enkel de best geplaatste studenten op basis van een vooraf bepaald aantal kunnen starten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc D'HOOGHE

    15 september 2022

    altijd de kantjes eraf rijden en Vlaanderen voor schut zetten, dank !!!