Terugbetaling GEP-test maakt aanvullende chemotherapie mogelijk overbodig (GZA)

Sinds 1 juli 2019 vergoedt het RIZIV binnen een driejarig proefproject het genexpressie profiel (GEP) voor een grote groep patiënten. Dat is belangrijk nieuws voor ongeveer 70% van de patiënten met borstkanker, diegenen met het “hormoongevoelig” borstcarcinoom. Mogelijk wordt aanvullende chemotherapie overbodig, melden de GZA-ziekenhuizen.

Met de financieel toegankelijkere test brengt GZA Ziekenhuizen risico op herval bij patiënten met borstkanker beter in kaart.

GEP is een moleculaire test die het risico op ziekteherval na borstkanker analyseert. Voorheen betaalde de patiënt deze test nog zelf, maar door de vergoeding kunnen meer patiënten de test laten uitvoeren.

Eb mogelijk kan chemotherapie zelfs overbodig worden. Patiënten met een zogenaamd “hormoongevoelig” borstcarcinoom hebben namelijk geen chemotherapie meer nodig als hun risico op herval klein is.

Toegankelijkere moleculaire info

“De verdere inburgering van GEP is een belangrijke doorbraak.”, aldus afdelingshoofd oncologische research dokter Luc Dirix. “Binnen het oncologisch centrum van GZA Ziekenhuizen kunnen we de test voortaan vaker uitvoeren, omdat het Riziv hem vergoedt voor veel van onze patiënten. De beschikbaarheid van de moleculaire informatie wordt met andere woorden toegankelijk voor de meeste van onze patiënten met borstkanker. Zo kunnen we aanvullende chemotherapie dan ook gerichter toepassen op zij die er wel baat bij hebben.”

Niet iedere vorm van borstkanker

Het is echter wel belangrijk om te begrijpen dat het genexpressie profiel niet van toepassing is op iedere soort van borstkanker. Enkel de vorm van borstkanker die “hormoongevoelig” is en die geen HER2-afwijking kent (een specifiek moleculaire kenmerk), komt in aanmerking. We spreken hier van genexpressie profielen met Level 1 A-bewijs. Ook voor patiënten met een belangrijke aantasting van de lymfeknopen in de oksel, biedt de test helaas geen meerwaarde.

Lees ook: "Vanaf 1 juli terugbetaling GEP-testen" en onze recente special Focus Diagnostica

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.