Supplementen: Grondwettelijk Hof verwerpt beroep Bvas

In een arrest vers van de pers heeft het Grondwettelijk Hof het beroep verworpen dat was ingesteld tegen de wet van 29 november 2022 die zorgverleners verbiedt om extra kosten aan te rekenen voor ambulante zorg aan patiënten met recht op de "verhoogde tegemoetkoming" (VT).

Het beroep werd ingesteld door tandartsen-specialisten en verenigingen die de belangen verdedigen van tandartsen-specialisten, klinische laboratoria en klinische apothekers, en door Bvas (Belgische Vereniging van Artsensyndicaten).

Zij bekritiseerden het feit dat het verbod op het aanrekenen van extra honoraria van toepassing was op zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde zorgverleners.

Het Hof verwierp het beroep. Volgens het Hof is het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel gerespecteerd, aangezien het verbod de toegang tot gezondheidszorg garandeerde door de kosten voor mensen in financiële moeilijkheden te verlagen. 

Het Hof oordeelde ook dat de wet geen afbreuk deed aan "het recht op een billijke vergoeding van niet-geconventioneerde zorgverleners, aangezien zij de vergoedingen blijven ontvangen die gelden voor alle geconventioneerde zorgverleners en voor niet-geconventioneerde zorgverleners die geen extra kosten aanrekenen."

"Iedereen heeft recht op de beste zorg, en moet die ook kunnen betalen", reageert een tevreden minister Vandenbroucke. "Ik ben dan ook zeer blij met deze uitspraak van het Grondwettelijk Hof, die het verbod op ereloonsupplementen voor kwetsbare patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, bevestigt. Dit is een historische doorbraak in de strijd voor betaalbare gezondheidszorg voor iedereen."

> Hier leest u het volledige arrest.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Stefan ORIS

  11 april 2024

  'NU' gaat er pas een tweesporen geneeskunde ontstaan dankzij ons vingerwijzende ministertje FDB
  ik kan me zeer goed voorstellen dat niet geconventioneerde artsen in de toekomst zullen vragen of de patient een 'VT tarief' heeft en deze dan vervolgens weigeren, patientenstop en dergelijke...
  dr Oris
  dermatoloog

 • Bart Lelie

  11 april 2024

  Dit is een zeer gevaarljk precedent! Ik hoop dat de oorspronkelijke vraagstelling bij dit ingestelde beroep correct was opgesteld.
  De vakbonden zullen hier toch een punt van moeten maken want dit haalt de deconventie onderuit en bijgevolg ons vrij beroep.