Overleden spoedarts Luc Beaucourt als een van de eersten voor mondmaskerplicht

Luc Beaucourt is overleden aan gevolgen van huidkanker, zo bevestigt een familielid vrijdagavond aan Gazet van Antwerpen. De spoedarts die altijd bekend zal staan voor zijn campagnes tegen de weekendongevallen en zijn medische hulpmissies bij rampen, werd 73. Opvallend was ook zijn standpunt bij de eerste coronagolf over het mondmasker.

Beaucourt groeide op in Sint-Amandsberg, bij Gent. Als student geneeskunde kwam hij in Antwerpen terecht, en daar is hij 'blijven plakken.'

Vanaf 1983 was Beaucourt diensthoofd van de spoedgevallen in het UZ Antwerpen. Daar had hij het idee om een mobiele urgentiegroep (mug) de baan op te sturen bij medische noodgevallen, wat in 1985 in verwezenlijkt werd. Hij was ook de man achter het medisch interventieplan voor Antwerpen.

In de jaren 90 trok hij vanuit zijn ervaring persoonlijk ten strijde tegen de weekendongevallen, met 8.000 schoolvoordrachten waarin hij confronterende beelden toonde. 

Beaucourt was ook politiek actief. Eerst lokaal (Kontich) en Europees voor de CVP, later Vlaams en Europees voor VLD.

In 2009 werd Luc Beaucourt veroordeeld voor overdreven snelheid nadat hij geflitst was op de E34 tegen 174 km/u.

Dat hij ook 40 jaar lang meewerkte aan het callcenter van de VAB en zelf mee spoed-hulpacties leidde in het buitenland als reactie tegen de 'problemen' bij BFAST, is minder bekend. En al even snel vergeten is dat dr. Beaucourt bij het begin van de eerste golf al pleitte voor een verplicht dragen van het mondmasker. Het nut van de mondmaskerplicht werd pas maanden nadien echt onderkend door een aantal zogenaamde topexperts, maar in het begin werd het sterk gerelativeerd, allicht ook omdat er te weinig mondmaskers waren.

Recent bleek dat de huidkanker die bij hem werd vastgesteld, was uitgezaaid en vrijdag is Luc Beaucourt overleden, bevestigt een familielid.

> Luc Beaucourt: iedereen zou een mondmasker moeten dragen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 november 2021

    Bedankt Luc voor je " prediken in de woestijn ":
    NUCHTER achter het stuur , ZERO tolerantie voor het rijden op alcohol ipv op diesel , geen 0,4 pro mille maar 0 !