Sneltesten en verwerking vaccinatiegegevens wettelijk vastgelegd

Dit wetsvoorstel van de parlementsleden Jiroflée (sp.a), Zanchetta (PS) Bacquelaine (MR), Hennuy (Ecolo), Farih (CD&V), De Caluwé (Open VLD) en Creemers (Groen), werd maandag aangenomen. Het regelt het gebruik van snelle antigeentesten en de registratie en verwerking van vaccinatiedata bij de covid-19-pandemie. Het gaat niet om zelftesten. De prijs ligt op maximaal 16,72 euro, BTW inbegrepen.

Deze snelle antigeentesten mogen enkel worden uitgevoerd op vraag van een arts of klinisch bioloog of op basis van een coronatest prescription code afgeleverd volgens de testrichtlijnen op de site van Sciensano.

Dit zijn enkele belangrijke voorwaarden waaraan ze moeten voldoen: een geldig aanvraagformulier en een staal uitgevoerd en geïnterpreteerd door bevoegden, opgeleid door een arts of klinisch bioloog. Die laatsten dragen ook de eindverantwoordelijkheid bij de interpretatie. De testresultaten worden gecommuniceerd naar Sciensano, in het licht van een contactonderzoek bij wie (vermoedelijk) met het coronavirus SARS-CoV-2 besmet is (cfr. gegevensbank bij Sciensano) volgens specifieke rapporteringsvoorwaarden.

De arts of klinisch bioloog die de test aanrekent, bewaart de aanvraagformulieren drie jaar en rapporteert de resultaten naar de geteste persoon en naar Sciensano volgens de richtlijnen. Sciensano stelt de minimale drempels voor gevoeligheid en specificiteit vast en publiceert die op zijn website.

Het FAGG neemt de gebruikte snelle antigeentesten op in een lijst. Incidenten in verband met de testen worden gemeld aan het FAGG.

Terugbetaling

De testen worden door het Riziv voorwaardelijk terugbetaald. Bij die voorwaarden:

  • Een arts of klinisch bioloog kan de volgende codes gebruiken:

— 554875 – 554886 testmateriaal voor het opsporen van antigenen van het Sars-CoV-2-virus via snelle antigeentest ... 8,00 euro;

— 554890 – 554901 uitvoeren van snelle antigeentest... 8,72 euro.

  • Voor staalafname:

— 554912 – 554923 – Staalafname voor het uitvoeren van snelle antigeentesten met het oog op het opsporen van het SARS-CoV-2-virus ... 10 euro.

  • Het honorarium voor de verstrekkingen 554875 – 554886 omvat alle kosten voor testmateriaal: afnamemateriaal, eventuele apparatuur, testmateriaal.
  • Het honorarium voor de verstrekkingen 554890 – 554901 omvat alle kosten voor het uitvoeren en rapporteren van de test: personeelskosten, supervisie, beschermingsmateriaal, transportkosten.
  • Het honorarium voor de verstrekking 554912 – 554923 omvat alle kosten voor de staalafname: personeelskosten, supervisie, beschermingsmateriaal.

De verstrekking 554890 – 554901 kan niet aangerekend worden als de overheid de voorziening al forfaitair vergoedt voor het uitvoeren van de test. En uiteraard ook als de geïnvesteerde tijd al gefinancierd wordt door andere overeenkomsten of tegemoetkomingen.

De patiënt draait niet voor deze kosten op (geen remgeld), behalve als ze buiten deze voorwaarden vallen. Alleen de kosten van testmateriaal dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de openbare besturen, moet hij uiteraard niet betalen.

Er mogen geen supplementen worden aangerekend.

Vaccinatieregistratie

De arts of verpleegkundige die een vaccin tegen covid-19 toedient of onder wiens toezicht de vaccinatie gebeurt, registreert elke vaccinatie in de databank die door de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid wordt aangeduid. De regering bepaalt de nadere modaliteiten en minstens de doeleinden van de gegevensverwerking, de categorieën van personen waarover gegevens worden verwerkt, de datacategorieën, de verantwoordelijken voor de gegevensverwerking en de bewaartermijn.

.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank COMHAIRE

    17 december 2020

    de meest simpele test, die zo goed als door iedereen kan worden uitgevoerd, wordt weer lekker ingewikkeld gemaakt "dankzij" administratieve regeltjes. Wat is hiervan eigenlijk de bedoeling? Ontmoedigen?