Riziv schat conventiepremie voor artsen in

Het Riziv geeft uitleg over de conventiepremie 2023 voor geconventioneerde zorgverleners. Daarvoor werd een bedrag van 100 miljoen opzijgezet in de begroting als 'crisismaatregel'.  Met deze maatregel wil het Riziv de zorgverleners die de tarieven respecteren tegemoet komen bij de oplopende praktijkkosten voor personeel, energie... heet het. De premie wordt betwist door Bvas en ASGB omdat ze zou discrimineren tussen geconventioneerden en niet-geconventioneerden.

Het Riziv argumenteert dat hiermee kosten vermeden worden die anders zouden worden doorgerekend naar de patiënten, waardoor hun gezondheidszorgkosten verder oplopen in deze financieel moeilijke tijden. Artsen komen ervoor in aanmerking, maar ook een breed scala van andere zorgverleners waarvoor akkoorden en overeenkomsten bestaan: apothekers, tandartsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, logopedisten, orthopedisten, bandagisten, opticiens, audiciens en apothekers-biologen. "Conform de afspraken in de begroting 2023, wordt van deze sectoren verwacht dat zij voldoende vooruitgang zullen boeken in de werkzaamheden appropriate care en hun behoeften inbrengen bij de besprekingen inzake toekenning van de indexmassa."

Voorwaarden

Enkele voorwaarden zijn wel gekoppeld aan de conventiepremie 2023:

  • ze is alleen bestemd voor wie volledig geconventioneerd is en blijft vanaf 15 februari t.e.m. 31 december 2023.
    • wie pas in de loop van 2023 een rizivnummer kreeg, moet volledig geconventioneerd zijn voor de periode na toekenning van hun rizivnummer.
    • voor wie in de loop van 2023 een wijzigingsclausule bij de respectieve nationale overeenkomst/akkoord wordt toegepast, wordt de conventiepremie enkel toegekend aan zorgverleners die volledig geconventioneerd zijn en blijven vanaf het einde van de notificatieperiode (= periode van 30 dagen na publicatie van de wijzigingsclausule in het Belgisch Staatsblad waarin de zorgverleners een wijziging van hun conventiestatus kunnen doorgeven) t.e.m. 31 december 2023.
  • de zorgverleners moeten in 2023 in een ambulante setting een minimumdrempel aan verstrekkingen uitgevoerd hebben.

De exacte waarde van deze activiteitsdrempel moeten we nog vaststellen, maar ze zal:

  • variëren in functie van de sector (specifieke drempel per beroep en voor artsen & tandartsen verder opgesplitst per specialisme)
  • uitgedrukt zijn in € aan de verplichte ziekteverzekering aangerekende verstrekkingen waarbij het Riziv per sector/specialisme de mediaan van de aangerekende verstrekkingen door zorgverleners in de leeftijdscategorie 45-54 jaar zal berekenen en vervolgens als activiteitsdrempel 20% van deze mediaan zal nemen.

Uitzonderingen

  • Voor zorgverleners in wijkgezondheidscentra geldt een drempel uitgedrukt in een gemiddeld # uren op weekbasis (20% van de activiteit van een VTE)
  • artsen en tandartsen in professionele stage zullen niet aan de voorwaarde van activiteitsdrempel moeten voldoen.

Tabel

 

Artsen

1.072,63 €

Apothekers (bedrag per officina)

1.790,00 €

Tandartsen

1.634,62 €

Vroedvrouwen

1.068,87 €

Verpleegkundigen

985,99 €

Kinesitherapeuten

1.197,35 €

Logopedisten

1.570,09 €

Orthopedisten

997,00 €

Bandagisten

1.003,12 €

Opticiens

1.072,65 €

Audiciens

967,45 €

Apothekers-biologen

1.039,98 €

 

De conventiepremie wordt waar mogelijk automatisch uitbetaald, u hoeft dus niets te doen. Het Riziv vraagt  enkel dat er een rekeningnummer beschikbaar is in ProGezondheid. In veel gevallen is dat sowieso al bekend bij het Riziv. 

> Premie van 1.076  euro voor elke geconventioneerde arts

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.