Réginald Moreels niet mals voor Belgische politiek

Voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en chirurg Réginald Moreels luchtte zijn hart over zijn realisaties in Congo en dissecteert de huidige Belgische politiek. Dat naar aanleiding van de nakende verkiezingen in Congo, aanstaande woensdag.

Dokter Moreels deed dat in De Zondag en zoals gewoonlijk schuwt hij opmerkelijke uitspraken niet. Zo is de voormalige CD&V-minister allesbehalve mals voor zijn partij CD&V en de Belgische politiek: "Ik ben niet optimistisch over de huidige generatie politici. Tegenover grote staatsmannen zoals Herman Van Rompuy, Louis Tobback, Jean-Luc Dehaene, ja, zelfs Guy Verhofstadt zijn de huidige politici visieloos en onnodig agressief. Het zijn eigenlijk politieke dwergen, vooral bezig met imago en egotripperij (...) Ik voel me niet meer thuis in de rechtse CD&V van Sammy Mahdi. Bovendien leven we niet langer in een democratie maar in een particratie."

Linkser en linkser

Naar eigen zeggen wordt de Oostendse chirurg almaar linkser en linkser. Hij is en blijft een mei 68-er die niet tegen onrechtvaardigheid kan en die zijn beroep, de chirurgie, als het mooiste ter wereld beschouwt. "Waar zijn de christendemocratische grondwaarden naartoe?", vraagt hij zich af. "Waar is de gastvrijheid voor mensen die op de vlucht zijn? Een Nicole De Moor bijvoorbeeld: hoe kan je zo hard zijn als je christendemocrate bent?"

Ook enkele internationale ontwikkelingen dragen zijn verontwaardiging weg, zoals wat er vandaag in Gaza gebeurt maar ook het conflict in Oost-Congo dat amper de pers haalt, ondanks het feit dat het een van de bloedigste is de afgelopen decennia, met zeven miljoen (!) doden. Wat de nakende verkiezingen in Congo betreft, daar gaat zijn voorkeur naar het programma van dokter Mukwege, gynaecoloog en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Ook zakenman Moïse Katumbi heeft volgens hem goede ideeën.

Droom najagen

Moreels, (74) medeoprichter van Artsen zonder Grenzen en voorzitter van de organisatie van 1986 tot 1994, voelt zich vandaag goed in zijn vel: "Zoals u misschien kan zien, ben ik ook een beetje aangekomen." (Moreels leed een tijdje aan anorexia, n.v.d.r.). Hij blijft zijn droom najagen om een chirurgisch, anesthetisch en verloskundig expertisecentrum uit te bouwen in Congo, Unichir. Voorlopig is hij daarvoor sterk afhankelijk van fondseninzameling, maar dat wil hij wijzigen, door een profit-organisatie op te zetten, om de winsten in zijn centrum te investeren. Hij hoopt als chirurg nog twee tot drie jaar aan de slag te blijven, waarbij hij beseft dat als de dag aanbreekt dat hij niet meer kan opereren, dat zijn 'eerste dood' zal worden: zijn 'spirituele dood'.

> Réginald Moreels zoekt financiële steun centrum Congo

> Topdokters pakt uit met Réginald Moreels

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.