Hooguit 11 seconden voordat arts patiënt onderbreekt

The Journal of General Internal Medicine pakt uit met een studie van de Universiteit van Florida en de Mayo Clinic over de lage luisterbereidheid van artsen voor hun patiënten. "Slechts 36% van de patiënten heeft tijd om hun gezondheidstoestand aan hun arts uit te leggen. Meestal worden patiënten na 11 seconden onderbroken door hun arts.

De studie toont aan dat sommige artsen, met name specialisten, de patiënt niet toestaan ​​om hun vragen over hun gezondheid te formuleren. Deze laatste artsen herkennen het fenomeen dat ze simpel verklaren: wegens hun specialisatie anticiperen ze op de reden voor de aanwezigheid van de patiënt. De auteurs van het onderzoek vestigen de aandacht van specialisten op het feit dat ze, zelfs in dit geval, meer tijd moeten nemen: hun patiënt kan specifieke klachten hebben over de behandeling van zijn ziekte.

Dit fenomeen is al in 1984 bestudeerd (Beckman et al.). Het onderzoek toonde aan dat de arts in 69% van de bezoeken aan een huisarts zijn patiënt, die zijn klachten liet zien, na 18 seconden onderbrak.

Vijftien jaar later, in een andere studie (Marvel et al), toonden onderzoekers aan dat de arts in 75% van de bezoeken aan de eerstelijns gezondheidszorg zijn patiënten gemiddeld onderbrak in de eerste 23 seconden van de discussie.

Deze onderzoeken met een interval van tientallen jaren doen vermoeden dat artsen er niet in slagen om de nodige tijd te nemen voor hun patiënten. "Toch zorgt de dialoog met de arts ervoor dat medische beslissingen de wensen, behoeften en voorkeuren van patiënten respecteren. Gedeelde besluitvorming (Shared Decision Making) is een proces dat de patiënt helpt ", zeggen de onderzoekers in deze nieuwe studie. Ze hameren erop:"Het medisch interview is een pijler van de geneeskunde. "

Eliciting the Patient's Agenda- Secondary Analysis of Recorded Clinical Encounters

Journal of General Internal Medicine 02 juli 2018 DOI: 10.1007 / s11606-018-4540-5

> Lees ook : Arts onderbreekt patiënt gemiddeld na 18 seconden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Annemie NEVEN

    03 september 2018

    nul seconden bestaat ook.....:-((((