"Perceptie versoepeling coronamaatregelen catastrofaal" (Stroobants/Van Giel/Meyfroidt)

"Zonder bijsturing maatregelen stevenen we af op slechte sequel van eerste golf", schrijven de Dat schrijven voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde Geert Meyfroidt, voorzitter Belgische spoedartsen (BeCEP) Jan Stroobants en voorzitter Domus Medica Roel Van Giel in een open brief.

Het is een goede zaak dat de Nationale Veiligheidsraad wil rationaliseren in de coronamaatregelen en wil snoeien in de vele lokale richtlijnen. Maar de belabberde communicatie die leidde tot de perceptie dat alle maatregelen versoepeld kunnen worden, is catastrofaal volgens de drie opinieleiders.  "Zonder bijsturing van de maatregelen stevenen we af op een vermijdbare slechte sequel van de eerste golf", klinkt het.

Verbazing en ongeloof

De drie artsen drukken hun verbazing en ongeloof uit na de persconferentie van premier Sophie Wilmès na de Nationale Veiligheidsraad. Want het aantal besmetting en stijgt snel in alle leeftijdscategorieën en de druk op de huisartsen en de ziekenhuizen neemt toe.

"De Nationale Veiligheidsraad had een unieke kans om de omslag te maken naar een nieuw systeem voor de toekomst. Want ja, de rationale van een aantal maatregelen was verdwenen en ja, we hebben nood aan een helder, duidelijk en eenvoudig systeem voor de volgende maanden", klinkt het.

Dodelijke mix

De drie vinden het goed dat men wil rationaliseren in maatregelen (bv. geen mondmaskers in open lucht) en wil snoeien in de wildgroei van lokale richtlijnen. "Maar dat men dan tegelijk de perceptie heeft gecreëerd dat alle maatregelen versoepeld kunnen worden (meer contacten, meer feesten, kortere quarantaine) is catastrofaal", zeggen ze. "Dit, gecombineerd met het ontbreken van enig kader voor de volgende maanden (zoals het voorgesteld scoresysteem naar Iers model), is een dodelijke mix."

De artsen geven aan dat de zorgverleners die dagelijks op het terrein functioneren weten wat het resultaat zal zijn: "de curve zal de volgende weken exponentieel blijven toenemen, het aantal ziekenhuisopnames zal toenemen, de druk op de intensieve zorgeenheden zal sterk verhogen, met alle gevolgen van dien", klinkt het. Zo zal de reguliere zorg weer een stuk uitgesteld moeten worden en zal men binnen enkele weken veel hardere maatregelen moeten nemen die niet nodig waren geweest als men de moed had gehad om nu de juiste beslissingen te nemen.

Snel bijsturen!

Meyfroidt, Stroobants en Van Giel hopen dan ook dat dat de Nationale Veiligheidsraad geen 14 dagen wacht om deze adviezen bij te sturen. "De huidige stand van de epidemie laat op dit moment maar één keuze over: drastisch ingrijpen in de gebieden waar het helemaal misloopt (bv. Brussel), verminderen van het aantal contacten en aanscherpen van de maatregelen. Alleen zo kunnen we de scholen openhouden, een deel van de economie redden en de kwetsbaren in onze maatschappij redden", zeggen ze. "Zoniet stevenen we af op een vermijdbare slechte sequel van de eerste golf en dat is meer dan schuldig verzuim."

De integrale tekst van de brief leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.