Pedro Facon op Riziv: wat staat artsen te wachten?

Vandaag, op maandag 11 april, begint Pedro Facon officieel aan zijn eerste werkdag als adjunct-directeur-generaal van het Riziv. Maar wat kunnen artsen verwachten van zijn komst? Daarover gaf hij in de loop van zijn carrière al diverse malen zijn mening.

De 41-jarige oud-regeringscommissaris Corona keert terug naar het Riziv als adjunct-administrateur-generaal. Na zijn studies politieke wetenschappen aan de KU Leuven werkte hij op het kabinet van voormalig federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block en werd hij in 2017 directeur-generaal gezondheid binnen de FOD Volksgezondheid. Hij is ook onderzoeker aan de Faculteit Geneeskunde van de VUB en gastprofessor aan het Departement Volksgezondheid Public Health & Primary Care van de UGent. 

Op het hoogtepunt van de pandemie, in 2021, moest hij tijdelijk een stap opzij zetten wegens een gezondheidsprobleem (burn-out). "Ik was uitgeput. Ik ben zes weken thuis gebleven. Ik heb een goede huisarts die me zei dat ik moest stoppen. Ik had toen veel steun van de premier, de minister van Volksgezondheid en de hele regering", zei hij toen.

De specialisten aanpakken? 

Wat kunnen artsen verwachten van zijn komst? In 2019 noemde hij het feit dat "een patiënt bij een bezoek aan een specialist moet kunnen rekenen op een bepaald aantal indicatoren en objectieve vergelijkende resultaten." Zonder zo ver te gaan om te pleiten voor een TripAdvisor voor de ziekenhuissector, beklemtoonde Pedro Facon ook dat "de patiënt toegang moet hebben tot een bepaald aantal scores wanneer hij bijvoorbeeld een specialist wil raadplegen". 

Verbetering van het systeem

In 2021 beklemtoonde hij dat als de pandemie voorbij is, we "ons gezondheidsstelsel moeten verbeteren". Zoals hij in interviews met sommige media, en ook in MediSfeer/De Specialist liet optekenen, "moeten we de samenwerking tussen de verschillende actoren optimaliseren." Hij gaf een voorbeeld: "Als het vervoer van een patiënt dringend is, is het de federale overheid die betaalt. Anderzijds, als het vervoer van een patiënt niet dringend is, zijn het de gefedereerde entiteiten die ervoor moeten bijspringen. Deze hoofdbrekens worden ook door artsen ervaren: "Huisartsenkringen zijn een regionale bevoegdheid, terwijl de wachtposten federaal zitten...."

En heel recent nog liet hij noteren in een debat: "We kennen een ziekenhuissysteem dat sterk prestatiegericht is. Bij de huisartsen is het al sterk geëvolueerd, met een belangrijke component voor de populatiegerichte financiering of de algemene ondersteuning van de praktijk."

"Bij de specialisten zal de hervorming die er nu zit aan te komen, ervoor zorgen dat het ziekenhuis niet meer gestut moet worden door de prestaties van de specialisten. De jonge specialisten, de ASO's, hoor ik vooral spreken over hun werkomstandigheden."

"Het zuiver prestatiegedreven model zullen we moeten inwisselen voor een ander, meer gemengd, systeem. Dat tekende onder meer professor Annemans al uit in het verleden. Er zal natuurlijk altijd gedeeltelijk een prestatiegedreven component blijven, die brengt productiviteit in het systeem. Het wordt een beetje een complex systeem, maar het kan om de perverse kantjes eruit te halen."

Ontwikkeling van het overleg

Facon streeft er ook naar om het overlegmodel te veranderen: "Het Belgische gezondheidsstelsel functioneert op een zelfregulerende manier.  Het overlegmodel - dat ik steun en waarvoor ik de grootste sympathie heb - is niet langer doeltreffend genoeg en wij wenden ons meer en meer tot de overheden om de grote lijnen uit te zetten. Dit systeem werkte heel goed zolang de begroting vrolijk bleef groeien... maar toen het onder druk kwam te staan, werd de behoefte aan een scheidsrechter steeds duidelijker. Als men het systeem echt wil sturen, moet men in de eerste plaats de overlegstructuren en de werking van de administraties aanpakken. 

De controlediensten

Bij zijn benoeming zei hij "heel blij te zijn dat hij het Riziv-team kan versterken. Hij haalde al de kwestie aan van de controlediensten, "die naar mijn mening een beetje anders zouden kunnen werken....en dat geldt ook voor het Fonds Medische Ongevallen", zei hij.

Benoît Collin, algemeen directeur van het Riziv, meldde van zijn kant blij te zijn met de komst van Pedro Facon en waardeerde de "complementariteiten van onze diversiteit." Zij zullen van ons duo een echte booster maken voor de ontwikkeling, het management en de agile opdrachten van het Riziv, ten voordele van onze verzekerden, onze medewerkers en onze partners. We delen beiden de jeugdige wens om zaken te doen bewegen én het volwassen besef dat wij, om echte vooruitgang te boeken, die zaken moeten doen bewegen met anderen en voor anderen."

Zien wat dat in concreto oplevert...

> "Perverse kantjes uit ons financieringssysteem halen"

> Pedro Facon nieuwe adjunct-administrateur-generaal Riziv

> Facon op weg naar topjob Riziv

> Creatief besparen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.