"Patiënten kunnen niet meer onmiddellijk oncoloog bereiken"

Op een druk bijgewoond webinar van Arts in Nood (volgens de organisatoren tot 4.000 ingeschrevenen) waarschuwde de ondervoorzitter van de Orde, Prof. Michel Deneyer, voor gevaarlijke situaties die onze gezondheidszorg dreigen te ontwrichten: "Patiënten kunnen op korte termijn geen oncoloog meer bereiken." Hij drong verder aan op een sensibilisatiecampagne bij de bevolking in verband met onbehoorlijk gedrag dat de mentale gezondheid van artsen in gevaar brengt.

Dat de wijzer van ons zorgsysteem al enige tijd tegen het rood aanhikt, blijkt uit allerlei alarmsignalen. Het webinar van Arts in Nood, getiteld ‘Mentaal welzijn in de geneeskunde – een prioriteit voor de toekomst’, onderstreepte dat eens te meer. In zijn inleiding wond Prof. Michel Deneyer er geen doekjes om: naast een sensibilisatiecampagne bij de bevolking met de boodschap dat agressie tegen zorgverleners niet getolereerd wordt, is een lik-op-stuk beleid van Justitie broodnodig. "De politie zal ook steun moeten verlenen in bepaalde zones."

Schrijnend

De ondervoorzitter van de Orde sprak voorts over een golf van boodschappen uit het werkveld in verband met het artsentekort - "wat u er ook van mag denken". Dat gaat zo ver dat er geen zorgcontinuïteit meer geleverd kan worden. "We krijgen klachten van patiënten die zelfs geen oncoloog op korte termijn meer kunnen bereiken. Deze schrijnende zaken kunnen niet meer door de beugel. Hoe meer artsen nu hun uiterste best doen om het tekort op te vangen, hoe meer kans ze lopen om zelf ook kopje-onder te gaan. Het moet gedaan zijn met dogma's van (sub)quota in een tijd van een echt tekort."

"Wat mij nog het meest stoort en dringend aangepakt moet worden, is dat 24% van de oproepen bij Arts in Nood afkomstig is van mensen tussen 21 en 30 jaar. Een deel van hen zijn dus studenten-artsen op het toppunt van hun carrière en kunnen. De andere komen van ASO's en haio's. Deze mensen moeten opgevangen worden en ze moeten op het werkveld blijven, willen we niet helemaal het systeem ondermijnen."

Michel Deneyer eindigde met een positieve noot: hij zag in dit massaal bijgewoonde webinar een begin van aanpak van de problematiek.

Eerder had zijn Franstalige collega-ondervoorzitter, Prof. Christian Melot, al opgeroepen om dringend de administratieve overlast te verminderen bij artsen: "Dat zal zeker helpen om wie in mentale nood verkeert, te ontlasten."

> Wanneer zit arts in hachelijke mentale positie?

> "Er is zeer veel attestgeneeskunde" (Vandenbroucke)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Koen VAN BELLE

    01 juni 2023

    Misschien stoppen met onze tot in het belachelijke overgereguleerde procedurale geneeskunde en assistenten opleiding.
    Wettelijk kader is vereiste, overregulariserende bureaucratie de ondergang. We zijn slecht bezig.

    Koen Van Belle
    Chirurg
    Stagemeester Heelkunde