Nog steeds geen terugbetaling elastografie (Fibroscan)

De vorige regering mag dan wel in 2014 het ambitieuze Hepatitis C-plan hebben opgezet, met intussen heel goede resultaten, de terugbetaling van de niet-invasieve elastografie (ook wel Fibroscan) is nog steeds geen feit. Damien Thiéry (MR) vroeg aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wanneer de terugbetaling er komt. De minister gaf geen duidelijk antwoord.

Als niet-invasieve test neemt de elastografie of Fibroscan een belangrijke diagnostische plaats in voor de aanpak en behandeling van leverfibrose en hepatitis C. Damien Thiéry is verwonderd dat de elastografie nog steeds geen nomenclatuurnummer en terugbetaling meekreeg. In haar antwoord verwees de minister naar de rol van elastografie en andere bloedtests voor de opsporing van leverfibrose, zoals vermeld in het rapport 276Bs van het KCE-centrum. Een nieuwe evaluatie van niet-invasieve opsporingstests voor de evaluatie van leverfibrose en hepatitis C, en dus ook van de elastografie, staat blijkbaar ingepland binnen de Technisch Geneeskundige Raad (TGR). Waarmee de minister impliciet meegeeft dat de terugbetaling nog niet voor morgen is. Ook kon ze geen antwoord geven hoeveel elastografieën er sinds 2014 werden uitgevoerd. De reden ligt voor de hand: zonder nomenclatuurnummer, geen registratie. Wel gaf ze mee dat in 2017 1.900 patiënten een behandeling voor hepatitis C hebben ondergaan, maar dat wellicht iets meer dan een derde een elastografie had ondergaan. Waar ze dat cijfer dan vandaan haalde, was niet onmiddellijk duidelijk.

  • Bron: Antwoord op parlementaire vraag 27342, de dato 11/12/2018.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.