Nieuwe btw-regeling annex therapeutisch doel: vette juridische kluif

De commissie voor Financiën en Begroting nam op 30 juni in de Kamer een wetswijziging aan die de uitzonderingen beperkt voor medische handelingen zonder therapeutisch doel. De wet werd van kracht op 1 januari 2022 maar vereist zeker nog duidelijke communicatie naar het artsenkorps en de ziekenhuizen. Sowieso blijft er een grijze zone, die op dit moment maar deels is uitgeklaard. Een greep uit de probleemgebieden.

Alles werd zogezegd verduidelijkt in een omzendbrief, maar is dat wel zo? De wetgever heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, want wat is een handeling met en een handeling zonder therapeutisch doel? In principe heeft de behandelende arts daar de beste kijk op. Domus Medica probeerde de waslijst aan vragen waar artsen mee worstelen in dit geval, te beantwoorden. Met als eindresultaat dat de btw-administratie flink wat bijkomende vragen ter verduidelijking zullen worden gesteld. De artsenvereniging raadt het volgende aan: lijst uw activiteiten op, vraag een btw-nummer aan. In feite zal het ondernemingsnummer dat werd aangevraagd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via het formulier e604A geactiveerd worden als btw-nummer.

Zo meent de admnistratie bijvoorbeeld dat het vaststellen van een overlijden 'een therapeutisch doel' heeft. Klinkt wat surrealistisch. In dezelfde sfeer heeft de schouwing van een lichaam voor crematie dan weer geen therapeutisch doel volgens de administratie.. In het eerste geval bent u BTW-vrijgesteld, in het tweede geval BTW-plichtig.

We vatten een lijstje van prestaties of handelingen samen in onderstaande tabel, met dien verstande dat de BTW-administratie vaak nog om nadere uitleg gevraagd werd. Dit wordt weer een kluwen waarvan vooral fiscaal experts en advocaten beter worden.

Handeling Therapeutisch doel BTW-plichtig
Vaststellen overlijden Ja Neen
Schouwing lichaam voor crematie Neen Ja
Sportattest opstellen (preventieve gezondheidszorg) Niet als het gericht wordt uitgereikt voor de beoefening van een bepaalde sport. Welt als het gaat over conditie om te sporten. Soms
CRA-activiteiten Ja Neen
Bloedafname (alcoholtest) Neen Ja
Omstandig geneesk. verslag gedwongen opname Ja Neen (toch nog verduidelijking nodig)
CLB of Kind&Gezin Ja Neen (toch nog verduidelijking nodig)
Zorgtrajectvergoeding - Neen (=werkingssubsidie)
Beschikbaarheidshonoraria - Neen (=werkingssubsidie)
Impulseopremie - Neen (=werkingssubsidie)
Geïntegreerde praktijkpremie - Neen (=werkingssubsidie)
Deelname huisartsenpeilpraktijken Sciensano Neen Ja
Inkomsten als stagemeester/praktijkopleider bij opleiding stagedoende arts ? ? Afhankelijk van therapeutisch karakter bij huisartsen
gmd-vergoeding - Neen (=werkingssubsidie)
onkostenvergoeding arts/artsenpraktijk - Bekijken met BTW-kantoor
verhuur kabinet - Bekijken met BTW-kantoor
attest slagen en verwondingen voor de politie Neen In rekening brengen bij opdrachtgever
Attest erkennen handicap Neen  Ja

Voor het uitreiken van een sportattest ligt de weg voor betwistingen nu al geplaveid. De BTW-adminstratie ziet het als volgt: "Als een sportmedisch onderzoek wordt aangevraagd met als hoofddoel het bekomen van een attest om een bepaalde sport te mogen uitoefenen of om te verklaren dat de gekeurde persoon zich om medische redenen moet beperken bij de beoefening van een sport, dan heeft het sportmedisch onderzoek geen therapeutisch doel. Hierbij is het van geen belang of het bekomen van een sportattest verplicht wordt opgelegd door de sportclub of door de sporter op eigen initiatief wordt aangevraagd. 

Een sportmedisch onderzoek dat niet dient als basis voor het bekomen van een sportattest (vb. de patiënt die van zijn arts wil weten of hij voldoende fit is om te gaan voetballen) is een dienst in het kader van de gezondheidskundige verzorging van de mens en heeft een therapeutisch doel.” 

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

> BTW-vrijstelling handelingen zonder therapeutisch doel ingeperkt

> "Arts bepaalt wat therapeutisch is" (Bvas)

> Ziekenhuizen ontsnappen niet aan ruimere btw-plicht

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.