Minister Vandenbroucke bij de aanvang van een verkiezingsjaar

De jaarwisseling was voor minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de aanleiding om in De Morgen en Humo zijn mening te geven over enkele actuele politieke thema’s. Hij liet onder meer het volgende noteren.

Op de vraag: “Uw strijd tegen de supplementen heeft wel vervelende bijwerkingen. Ziekenfonds CM krijgt meldingen van arme patiënten die niet meer welkom zijn bij hun dokter of tandarts, omdat die straks geen supplementen meer mag vragen.”

“Dat is strijdig met de wet. Wie dat meemaakt, moet een klacht indienen: ik heb daarvoor een toezichtcommissie opgericht.”

Op de vraag: “Bvas vindt dat u de lijst van patiënten met een verhoogde tegemoetkoming  moet herbekijken, omdat er ook rijke gepensioneerden met meerdere eigendommen op staan.”

“Mensen met een verhoogde tegemoetkoming zijn arm of ze lopen het risico om arm te wórden als ze te hoge facturen moeten betalen. Een gezin komt alleen op die lijst als het bruto jaarinkomen minder dan 25.798 euro bedraagt. Maar als Bvas vindt dat we een vermogenskadaster moeten aanleggen om te controleren wie te veel heeft, teken ik onmiddellijk. (grijnst) Ik weet niet of hun leden daar ook zo enthousiast over zijn.”

Hervormingen

Over de vergoeding voor CT-scans en de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur: “Artsen voeren te veel CT-scans uit. Die brengen hun meer op dan MRI-scans en kosten de ziekteverzekering veel geld. Ook de straling van CT-scans is niet gezond. Daarom wil ik die scans anders vergoeden.” (…)  “Ik wil de ziekenhuizen anders financieren. We onderzoeken nu wat de feitelijke kosten zijn voor hun infrastructuur, personeel en uitrusting. Dat bedrag wil ik hun rechtstreeks geven, zonder de omweg van de artsen die allerlei supplementen aanrekenen, waarna ziekenhuizen bij hen moeten bedelen om uit de rode cijfers te blijven.”

“Een andere werkgroep buigt zich over de soms grote verschillen in de vergoedingen van artsen. Is het fair dat een radioloog zoveel meer verdient dan een pediater? Eind volgend jaar wil ik dat volledig in kaart hebben. Dan zijn we klaar om van een wit blad te starten met een nieuwe ziekenhuisfinanciering en correcte vergoedingen.”

Preventie

Over preventie van obesitas, tabaks- en alcoholgebruik: “Toen ik hier begon, was er jarenlang niks gebeurd op het vlak van tabak, alcohol en zwaarlijvigheid. Totale stilstand! Nu rollen we tal van maatregelen uit. Sinds 1 december zijn er 21 gespecialiseerde centra voor zwaar obese kinderen, waar voedingsexperts, psychologen en kinesisten met hen en hun familie samenwerken om hen weer gezond te maken. Zwaarlijvige kinderen kunnen ook tien keer per jaar gratis naar een diëtist."

“Op 1 april beginnen we met een zorgtraject voor kwetsbare zwangere vrouwen. Tijdens een eerste gesprek wordt nagegaan of zij risico lopen op eenzaamheid, depressie, overgewicht, druggebruik, huisvestingsproblemen of financiële problemen. In dat geval krijgen ze extra omkadering voor hun voeding en levensstijl, want de gevolgen van ongezonde leefgewoonten tijdens de zwangerschap zijn gigantisch voor hun baby’s. Tot twee jaar na de geboorte worden moeder en kind opgevolgd. Dát moet je doen om ongelijkheid en obesitas aan te pakken.”

“Na vijftien jaar hebben we eindelijk een akkoord over een alcoholplan bereikt, met onder meer een beperking op alcoholreclame en een verbod op de verkoop van alcohol in automaten en winkels langs de snelweg. Mijn antitabaksplan gaat nog verder. Volgend jaar kost een pakje meer dan 10 euro. Vanaf 2025 mogen sigaretten en vapes niet meer zichtbaar zijn in winkels. Je zult ook niet meer mogen roken op pleinen, sportterreinen, in attractieparken en in dierentuinen.”

“Kinderen mogen zo weinig mogelijk met rokers geconfronteerd worden, zodat er straks hopelijk een rookvrije generatie opgroeit. Kankerspecialisten zeggen: ‘Eindelijk gaan we in de aanval tegen roken!’ Het zijn geen sympathieke maatregelen, maar ze zijn nodig. Sympathiek zijn interesseert me niet.”

Coronacrisis

“De coronacrisis was loodzwaar, maar volgens de OESO – toch de belangrijkste denktank ter wereld – deden we het op veel vlakken beter dan onze buurlanden. De oversterfte lag lager dan het gemiddelde in de OESO-landen. In 2020 hadden we méér overlijdens, omdat we hard werden getroffen door het virus. We waren net als andere landen slecht voorbereid, wat tot een ramp in de woonzorgcentra leidde. Maar in 2021 en 2022 hebben we dat ruimschoots goedgemaakt. Dankzij onze volgehouden maatregelen en een uitstekende vaccinatiecampagne hebben we in die twee jaar dertienduizend levens gered, vergeleken met het OESO-gemiddelde.”

“Eerst dacht men dat kinderen geen grote rol speelden in de verspreiding van het virus, later bleek dat ze net een grote besmettingsmotor waren. Kinderen mondmaskers laten dragen was de enige manier om de scholen veilig open te houden.”

“We hadden de coronapas sneller moeten invoeren. Dan had hij nog meer effect gehad. In een periode waarin solidariteit veel mensenlevens kan redden, is het verdedigbaar dat gevaccineerden meer mogen dan niet-gevaccineerden. Onze coronamaatregelen waren minder streng en veel stabieler dan in andere landen. Nederland voerde een jojobeleid. Wij hebben de maatregelen langer aangehouden, wat tot frustraties bij mensen leidde: ‘Wanneer stopt dit nu eindelijk?’ Daar heb ik begrip voor. Maar we hebben volgehouden, daar mogen we als samenleving trots op zijn.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.