Hepatitis B: 300 miljoen zieken,95% niet of slecht wordt behandeld

Hepatitis B treft wereldwijd bijna 300 miljoen mensen maar 95% van hen wordt niet of slecht behandeld. Zo staat te lezen in een recente studie die werd gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Volgens de ramingen van deze studie neemt het aantal overlijdens door complicaties ieder jaar met 600.000 toe. De toestand is bijzonder zorgwekkend voor zwangere vrouwen die het virus kunnen doorgeven aan hun kind: wereldwijd krijgt slechts 1% van hen de gepaste behandeling. Het virus is het sterkst verspreid in Oost-Azië en Sub-Saharisch Afrika. Met name in Midden-Afrika is 12% van de bevolking besmet. Vijf opkomende landen (China, India, Indonesië, Nigeria en de Filippijnen) noteren samen 60% van de infecties.

Een van de oorzaken is een gebrekkige diagnose. Hoewel er al een test bestaat sinds begin jaren 70 zijn 9 op de 10 zieken daarvan niet op de hoogte. De ziekte is ongeneeslijk maar er bestaan antivirale middelen om de symptomen te bestrijden. Sinds begin jaren 80 is er overigens ook een vaccin voorhanden waarvan de WHO sinds 1992 de toediening aanbeveelt in de eerste 24 levensuren van zuigelingen. Toch krijgt slechts de helft van alle wereldwijd geboren kinderen dit vaccin binnen dat tijdsbestek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.