Grootste Israëlische in vivo studie toont belang van tweede dosis coronavaccin

Een nieuwe studie uit Israël toont de noodzaak van twee prikken van het Pfizer-BioNTechvaccin tegen het coronavirus. Uit een nationaal onderzoek van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en producent Pfizer is gebleken dat zeven dagen na de door de producent aanbevolen tweede dosis het risico op ziekenhuisopname als overlijden telkens met meer dan 95 procent is verminderd.

Tegen een ziekenhuisopname biedt de eerste dosis 76 procent bescherming en tegen een overlijden 77 procent. Zeven dagen na de door de producent aanbevolen tweede dosis is het risico op ziekenhuisopname als overlijden telkens met meer dan 95 procent verminderd.

De auteur van de studie, die in The Lancet gepubliceerd werd, benadrukt dat er nog weinig bekend is over de duur van de werkzaamheid van de eerste dosis. Wanneer slechts één dosis wordt toegediend, kan dit betekenen dat de beschermingsduur tegen het virus korter is, zeker bij varianten is dit mogelijk. In het algemeen bestaan er ook nog onzekerheden over de duur van de immuniteit na de tweede dosis.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die tussen 24 januari en 3 april in Israël verzameld zijn. Op 24 januari hadden ongeveer 2,6 miljoen Israëli hun eerste prik gekregen en 1,2 miljoen ook hun tweede. Op 3 april hadden 5,3 miljoen inwoners hun eerste dosis al ontvangen en 4,6 miljoen hiervan hadden ook hun tweede dosis al gekregen. In totaal wonen er zo'n 9,3 miljoen mensen in Israël.

Israël is op 19 december begonnen met vaccineren. De campagne verliep zeer vlot en succesvol. In de overeenkomst van de Israëlische regering met Pfizer stond dat Israël zijn vaccinatiegegevens moest delen met Pfizer. Het land geldt als modelland voor de analyse van vaccinatiegegevens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.