Griepvaccinatie apothekers: Alliantie Artsenbelang reageert

Bvas en Kartel trekken ten strijde tegen de griepvaccinatie door apothekers, maakten ze gezamenlijk bekend. Maar wat doet AADM? Maaike Van Overloop laat weten dat bewust is gekozen voor een reactie van de Alliantie Artsenbelang (vanuit het syndicaat) en dus niet vanuit Domus. "We hebben in Artsenbelang immers een stevige Franstalige delegatie."

"We betreuren de laattijdigheid en snelheid waarmee beslissingen genomen zijn zonder dat het terrein betrokken werd en waardoor er een optimaal samenwerkingskader ontbreekt", luidt het. Als voorbeeld wordt  het fractioneren aangehaald, "waarvoor apothekers een nomenclatuur mogen aanrekenen." Dat geldt niet voor de andere eerstelijnsactoren en dus bestaat er nog geen gelijk speelveld voor hen.

Nog een gemiste kans is de mogelijkheid om het vaccinatieproces te vereenvoudigen, meent de Alliantie. "Net zoals bij preventieve en basisvaccins en sinds kort dus ook covid moeten de huisartsen de mogelijkheid hebben om het griepvaccin te bestellen. Het vaccin wordt dan geleverd in de praktijk, zodat de patiënt hiervoor niet eerst bij de apotheek moet passeren." 

Streven naar een goede vaccinatiegraad

"In een tijd waar er meer vaccinatietwijfel zal zijn, is het belangrijk dat we samen een goede vaccinatiegraad behalen bij onze kwetsbare populatie", meent dr. Van Overloop. De Alliantie vraagt daarom uitdrukkelijk om deze periode te evalueren in het eerste kwartaal (Q1) van 24 met het oog op een duurzaam vaccinatiemodel in de eerste lijn voor de volgende campagnes. "Dat moet kunnen tegen Q2 waarmee we een optimale vaccinatiegraad behalen en daarnaast alle zorgverstrekkers in hun praktijken, officina of op huisbezoeken het gevoel krijgen dat ze samen aan kwaliteitsvolle preventie doen", hoopt ze.

Tot slot vraagt de Alliantie iedereen op het terrein om samen te werken om deze vaccinatiecampagne tot een goed einde te brengen. "We zullen ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat we in Q2 van 24 een duurzaam plan uitwerken met de overheid zodat we hopelijk rustiger samen onze schouders kunnen zetten onder de vaccinatiecampagne van 2024."

> Bvas en Kartel ten strijde tegen griepvaccinatie door apothekers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.