Griepprik bij apotheker kan vaccinatiegraad opkrikken (Marc Van Ranst)

Viroloog Marc Van Ranst vindt het een goede zaak dat mensen voor een griepprik voortaan ook bij de apotheker terechtkunnen. Het kan de vaccinatiegraad enkel maar opkrikken, aldus Van Ranst.

Precieze cijfers zijn er niet, maar naar schatting minder dan 60 procent van de 65-plussers neemt jaarlijks een griepprik. Toch sterven jaarlijks in ons land enkele honderden tot enkele duizenden mensen - afhankelijk van de ernst van het griepseizoen - aan de aandoening. Negentig procent van de mensen die overlijden aan de griep zijn 65-plusser.

Voor Van Ranst is het dan ook essentieel dat zo veel mogelijk ouderen zich laten inenten tegen de griep. Dat ze vanaf oktober daarvoor ook bij hun apotheker terechtkunnen, is een goede zaak, aldus de professor. "Het is laagdrempelig".

Normaal zouden apothekers vanaf 1 oktober een griepprik kunnen plaatsen. Door een tussenkomst van het Vlaams Belang - parlementslid Dominiek Sneppe vroeg een tweede lezing aan in de commissie - wordt die datum niet gehaald. Wellicht zorgt het voor een week uitstel, vermoedt de viroloog. "Niet zo slim", noemt Van Ranst dat uitstel.

De viroloog verwacht dat het griepseizoen dat er aankomt "normaal" wordt. Experten kunnen dat afleiden uit het griepseizoen in Australië, dat al achter de rug is. Ook het vorige griepseizoen in ons land was normaal, al begon het wat vroeg. "Maar normaal of niet, griep wordt onderschat. Mensen spreken van 'een griepje', maar jaarlijks vallen in ons land tussen een paar honderd tot een paar duizend doden".

Dat zegt ook Aurore Girard, vicevoorzitter van de Franstalige huisartsenvereniging SSMG. "Griep kan bij ouderen ook leiden tot ernstige afhankelijkheid, ook al waren ze voordien in goede gezondheid".

De experten verwachten niet dat er na de coronacrisis sprake is van vaccinmoeheid. Van Ranst wijst er op dat de vaccinatiegraad tijdens corona bij 65-plussers zowat honderd procent bedroeg. "Vaccinmoeheid bestaat, maar mag niet worden overdreven. Er zijn mensen die radicaal tegen vaccins zijn. Er zijn er heel weinig van, maar ze zijn wel heel luid."

Registratie

In tegenstelling tot ons land is de griep-vaccinatiegraad in Nedeland wel geregistreerd. Voor 2022 werd hij zopas bekendgemaakt door Nivel.

Nadat er jarenlang sprake was van een daling in de vaccinatiegraad, is er sinds 2018 sprake van een stijgende trend boven de Moerdijk. Die hield aan in 2022, toen bijna 57% van de mensen die werden uitgenodigd voor de griepprik zich liet vaccineren. Dat was weliswaar lager dan in 2021, toen ruim 58% zich liet vaccineren, maar nog altijd hoger dan in de jaren 2017 t/m 2020 toen het percentage opliep van 50% naar 54%. 

In Nederland vaccineert alleen de huisarts tegen griep.

In andere Europese landen, zoals Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, Ierland en Portugal, mogen apothekers zelfstandig vaccineren. 

> Bvas verwelkomt uitstel vaccinatierecht door apotheker

> Clash over griepprik bij apotheker vanaf 1 oktober

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.