Griep- en covid-vaccinatie: rol apotheker (Frank Vandenbroucke)

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaf een exclusief interview aan Farma-Sfeer. Daarin benadrukt hij onder meer de rol van de apotheker als eerstelijnsspeler. Hij kondigde aan dat zijn afdelingen een nieuwe regelgeving voorbereiden die uiteindelijk moet leiden tot een nieuwe wetgeving rond de gebiedsverdeling van de apotheken.

Zullen de apothekers covid- of griepvaccins kunnen toedienen in de apotheek? Zijn er plannen in die richting, zoals in andere landen al het geval is?

“Het komende griepseizoen zullen apothekers het vaccin ook kunnen verstrekken zonder dat de patiënten naar hun huisarts moeten voor een voorschrift. Voor het vaccin tegen covid-19 stelt de Taskforce Vaccination voor om het accent in de volgende fase van de vaccinatiecampagne te verleggen van de grote vaccinatiecentra naar de eerste lijn. Er wordt ook aan gedacht om het vaccin behalve in de groepspraktijken van huisartsen ook te laten toedienen in apotheken die qua infrastructuur aan bepaalde eisen voldoen. De Taskforce heeft onlangs gevraagd om de juridische basis voor te bereiden, zodat de apothekers ook kunnen vaccineren. Dat wordt nu onderzocht.”

Wanneer is het zover?

“Naast de juridische basis hecht ik ook veel belang aan het kwalitatieve kader en aan de processen. Die worden nu getest in een hele reeks proefprojecten. In het proefproject Zorgzaam Leuven bijvoorbeeld zijn het de apothekers die de vaccins bereiden. Ook worden er opleidingen gegeven om de apothekers te leren hoe ze de vaccins moeten toedienen.

We hopen binnenkort conclusies te kunnen trekken over de mogelijkheid om apothekers zelf de vaccins te laten toedienen in een goed georganiseerde context. De grootste meerwaarde van vaccineren in de apotheek is dat we zo mensen kunnen bereiken die anders misschien door de mazen van het net glippen.”

De apothekers hebben tijdens deze crisis een belangrijke rol vervuld?

“Ik wil de apothekers graag bedanken voor hun medewerking in de vaccinatiecentra en de ziekenhuizen. Ze waren – en zijn dat nog steeds – een onmisbare schakel in de keten doordat ze de vaccins verdelen en bereiden. Bovendien vervullen ze een essentiële rol in het informeren en voorlichten van het publiek.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.