Griep en Covid-19 - Vlaams vaccinatiegeld voor VAN en Domus Medica

Tijdens de herfstvaccinaties 2023 mag het COVID-19 vaccin gelijktijdig toegediend worden met het jaarlijkse griepvaccin. Om de eerstelijnszorgaanbieders te ondersteunen voorziet de Vlaamse Regering een bijkomende financiële ondersteuning voor de zorgraden, de LOGO's en twee beroepsverenigingen (Vlaams Apothekers Netwerk en Domus Medica) van in totaal 3,35 miljoen. Daarnaast wordt 580.000 euro opzijgezet voor een communicatiecampagne algemeen publiek.

Dat alles op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits. 

De extra steun voor de eerstelijnszorgaanbieders verantwoordt de minister als volgt: "Tijdens de herfstvaccinaties 2023 mag het COVID-19 vaccin gelijktijdig toegediend worden met het jaarlijkse griepvaccin. Het tijdsvenster voor deze gelijktijdige toediening is beperkt en wordt bemoeilijkt door de complexe logistieke keten van het COVID-19 vaccin. Bijkomend staan de eerstelijnszorgaanbieders elk najaar onder druk door het stijgend aantal infectieziekten eigen aan de herfst- en winterperiode."

Om de eerstelijnszorgaanbieders te ondersteunen voorziet de Vlaamse Regering dan ook een bijkomende financiële ondersteuning voor de zorgraden, de LOGO's en twee beroepsverenigingen (Vlaams Apothekers Netwerk en Domus Medica). Deze organisaties zullen via hun netwerk de individuele zorgaanbieders aanmoedigen, ondersteunen en faciliteren om binnen hun eerstelijnszone, en verder binnen hun buurt of wijk zo efficiënt mogelijk te vaccineren tegen zowel griep als COVID-19 bij de specifieke prioritaire doelgroepen. In totaal wordt er 3,35 miljoen euro voorzien.

Communicatiecampagne najaar 2023 over het voorkomen luchtweginfecties

In de herfst- en wintermaanden zijn er elk jaar veel besmettingen met respiratoire aandoeningen en luchtweginfecties. Gewone verkoudheden, RSV-besmettingen, de seizoensgriep en sinds 2020 ook COVID-19 maken heel wat mensen ziek. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid of verminderde immuniteit kunnen luchtweginfecties ernstige gevolgen hebben.

Daarnaast belast de instroom aan mensen met respiratoire klachten het gezondheidszorgsysteem in de herfst- en wintermaanden. Dit najaar zullen de doelgroepen voor COVID-vaccinatie bovendien voor het eerst zonder persoonlijke uitnodiging opgeroepen worden om zich te laten vaccineren via het reguliere vaccinatiecircuit van eerstelijnsgezondheidswerkers.

In deze context hecht de Vlaamse Regering nu haar goedkeuring aan de uitwerking van een communicatiecampagne  die zich richt naar kwetsbare groepen en personeel in de zorgsector om hen op te roepen zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en griep; en naar de algemene bevolking om aandacht te vragen voor het voorkomen van luchtwegaandoeningen. Ze legt hiervoor 580.000 euro vast op de Coronaprovisie.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.