Frankrijk: steeds ruimere vaccinale dekking tegen griep

In de twee regio’s waar apothekers experimenteerden met het griepvaccin (Auvergne-Rhône-Alpes en Nouvelle Aquitaine) is de vaccinale dekking tegen griep van 2016 tot 2017 aanzienlijk verbeterd. Dat blijkt uit een persmededeling van het syndicaat USPO (Union des Pharmaciens d’Officine) dat verscheen op 22 maart 2018.

Afgaande op de gegevens van Iqvia/USPO neemt het aantal gevaccineerde patiënten in deze regio’s twee tot drie keer sneller toe dan gemiddeld. Een bewijs dat het niet gaat om een banale overdracht van handelingen van dokters- of verpleegsterspraktijken naar de apotheek.

In de apotheek werden in totaal 155.944 patiënten gevaccineerd. Het verwachte aantal was 30.000-40.000. Respectievelijk 49 en 59% van de apotheken namen deel aan de operatie in Nouvelle Aquitaine en Auvergne-Rhône-Alpes.

Gilles Bonnefond, voorzitter van de USPO: “We bereikten 4 keer meer patiënten dan verwacht. Als 90% van de apothekers zou vaccineren, dan zou de vaccinale dekking zeker nog aanzienlijk toenemen. Wij stellen voor om het experiment zo vlug mogelijk uit te breiden naar alle vrijwillige regio’s en het vaccin ook toe te dienen aan patiënten die nooit eerder werden gevaccineerd.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.