EL-zone Kempenland behoudt lokale reservelijst tegen 'verwarring'

Dokter en voorzitter Kris Bayens van Eerstelijnszone Kempenland roept op om alleen hun lokale reservelijst te gebruiken. ""Anders ontstaat veel extra werk en verwarring." Vanaf vandaag kunnen burgers zich inschrijven op de nationale vaccinatie-reservelijst QVAX.be, om eventueel sneller gevaccineerd te worden. Alleen werken enkele eerstelijnszones al met zo'n reservelijst.

"Een tweede lijst zou voor ons veel extra werk betekenen en het zal ervoor zorgen dat mensen er niet meer aan uit kunnen", vertelt dr. Bayens op Radio 2 Antwerpen.
Enkele weken geleden is de Eerstelijnszone Kempenland al aan de slag gegaan met een eigen reservelijst. De EL-zone blinkt sowieso al uit in dynamisme: zo richtte dr. Bayens in augustus 2020 een lokaal "Outbreak Response Team" op in zone Kempenland om op zoek te gaan naar de haarden van de coronabesmettingen in de Noorderkempen

En nu was er dus het initiatief met de reservelijsten. Daarmee vervangen ze ter plekke mensen die niet komen opdagen voor hun vaccin. Dat er nu ook een centrale lijst komt, is voor de eerstelijnszone allesbehalve ideaal. 
 
"Straks moeten we de 2 lijsten met elkaar vergelijken, maar op die van ons staan al zo'n 13.000 mensen. Nu lukt het nog prima om die allemaal te rangschikken naargelang leeftijd en prioriteit, maar de tweede lijst zou voor ons veel extra werk betekenen", legt voorzitter Kris Bayens uit.

De centrale reservelijst is nog niet uitgerold in heel het land. Maar vanaf het moment dat die lijst in de Eerstelijnszone Kempenland beschikbaar is, zal men die wel gebruiken. "Maar de kans bestaat altijd dat er enkele mensen tussen de mazen van het zullen glippen. Hopelijk kunnen we de lijsten digitaal met elkaar vergelijken, zodat dat niet gebeurt. Anders is er ook geen beginnen aan", aldus Bayens.

Verwarring?

Dokter Bayens maakt zich ook zorgen om het begrip bij de burger. "Het is niet nuttig om een tweede lijst aan te leggen, want zo kunnen de mensen er helemaal niet meer aan uit. Onze website is tot nu toe het meest duidelijk. Meld je dus liever niet aan op de centrale, landelijke lijst en neem onze lokale lijst, die iedereen intussen kent", besluit Bayens. 

Gevraagd naar een reactie op het inititiatief, liet prof. em. huisartsgeneeskunde (en werkgroep vaccinatie) Jan De Maeseneer deze mogelijkheid open en loofde hij zelfs het plaatselijke dynamisme: "Mogelijk zullen sommige centra via een eigen reservelijst werken en niet via Qvax. Overal in de EL-zones is er een belangrijke bottom-updynamiek en namen mensen zelf het initiatief om dit probleem aan te pakken en om zoveel mogelijk gebruik te maken van de beschikbare vaccins. Als die initiatieven goed werken, dan kunnen die zich lokaal verder ontwikkelen en geleidelijk zullen misschien enkele van die centra overschakelen op Qvax."

> Lees ook: stormloop op centrale lijst
 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.