Dr. Alain Destexhe (ex-MR wil Franstalige N-VA): “Artsen, volg mij!” 

Alain Destexhe, zelf arts, breekt met de MR en start de partij ‘Destexhe’ die zich meer rechts oriënteert: “Met een specifiek artsen- en gezondheidszorgprogramma.”

Voilà! De kogel is door de kerk. De onenigheid tussen hemzelf en sommige MR-verkozenen was te groot geworden. Senator en arts Alain Destexhe vaart een eigen koers in Brussel en Wallonië en verlaat de MR. Bekend raakte hij vooral door 12 jaar te werken voor Artsen zonder Grenzen en in 1991 zelfs secretaris-generaal te worden van de organisatie. In 1995 werd hij tot senator verkozen voor de MR.

Hij profileerde zich onder meer door het wanbeleid aan de kaak te stellen van de werf aan het Berlaymont-gebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Ook kloeg hij de economische achterstelling aan van Wallonië en uiteraard stortte hij zich ook op medische dossiers: hepatitis C, wiegendood, schadevergoeding na een medisch ongeval, ...

Opgeschoven naar rechts

Destexhe zette zich aanvankelijk in voor humanitaire kwesties. Hij was een van de drijvende krachten achter de Rwanda-commissie. Maar zijn politieke focus schoof geleidelijk op. In een ietwat Amerikaanse stijl viel hij geregeld "het systeem" aan, met aanvallen op linkse partijen, vakbonden, de manier waarop Wallonië werd bestuurd, de media, migratie en de islam. Destexhe vindt dat zijn partij een te linkse koers vaart. "Ik ben rechts, zoals onze kiezers", liet hij onlangs optekenen.

Destexhe was ook lange tijd lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. In 2017 voert die een intern onderzoek naar Destexhe, omdat hij met een Russisch regeringsvliegtuig naar de Syrische president Assad was afgereisd. Later dat jaar startte dezelfde instelling nog een onderzoek naar een vzw die Destexhe samen met Stef Goris (ex-Open Vld en ex-LDD) had opgericht. De bewuste vzw maakte rapporten over de mensenrechten in Azerbeidzjan, terwijl ze ook geld kreeg uit dat land.

10 prioriteiten

Alain Destexhe wil "de ideeënstrijd winnen door te breken met het dominante denken van links.” Een project waarin gezondheid centraal staat: "Er komt een specifiek programma voor artsen en de zorgsector. Op de vraag of hij een beroep zal doen op artsen om zich bij hem aan te sluiten, steekt hij zijn ambitie niet onder stoelen of banken: "Ja, ik doe een beroep op alle artsen die met mij willen meedoen. Er is echt werk aan de winkel met concrete voorstellen in de gezondheidszorg. "

Enkele krachtlijnen: "Immigratie beteugelen en integratie bewerkstelligen, het beleid van Theo Francken volgen; het aantal verkozen ambtenaren halveren en openbare structuren  vereenvoudigen; verlaging van de belastingen door vermindering van de overheidsuitgaven; ten minste de helft van de gevangenisstraffen uitvoeren; een eco-realistisch beleid toepassen door ten minste tien jaar de kernuitstap uit te stellen, vechten tegen de opwarming van de aarde en een hogere elektriciteitsrekening vermijden…"

Franstalige N-VA

Het was tijd voor hem om zijn partij de rug toe te keren, vooral omdat hij geen mooie plaats kreeg voor de volgende verkiezingen: "We moeten het huidige politieke aanbod vernieuwen voor thema's die we zullen verdedigen. Zo stemde Destexhe niet voor de Marakesh-resolutie. "Ik wil dat mijn partij een Franstalige N-VA wordt zonder confederalisme”, luidde zijn opmerkelijke quote vanmorgen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.