Death and 'The Donald'

Onderzoekers vragen zich af of de mortaliteit de stemmen voor Donald Trump in 2016 kan hebben beïnvloed. Als dat zo is, mogen onze verkozenen en toekomstige verkozenen zich de komende maanden van de verkiezingscampagnes zorgen beginnen te maken…

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 sluit in de meeste analyses aan bij de economische context, en raciale of etnische aspecten. Maar volgens onderzoekers hebben ook wanhoopsdaden ertoe bijgedragen.

Om deze hypothese te toetsen hebben onderzoekers de sterfte, gecorrigeerd voor leeftijd, tussen de verkiezingen van 2008 en van 2016 vergeleken. Hun analyse was gebaseerd op openbare gegevens van 3.112 county's in de Verenigde Staten. Ze hebben hun gegevens ook gecontroleerd met betrekking tot stedelijke of landelijke leefomgeving van de bewoners, mediane leeftijd, etnische afkomst, inkomen, opleiding, werkloosheidsgraad en percentage ziekteverzekering.

In 2016 heeft president Trump het aantal stemmen voor de Republikeinen doen stijgen in 83,8% van de county's, ten opzichte van wijlen John McCain in 2008. In de county's waar een stijging van de stemmen voor de Republikeinen werd genoteerd, steeg ook de voor leeftijd gecorrigeerde mortaliteitsgraad met 15%, vergeleken met de county's waar voor de Democraten werd gestemd. Dat is niets nieuws. In de county's waar de Republikeinen forse winst boekten, nam de totale sterfte maar half zoveel af als in de zogenaamde 'Democratische' county's, terwijl de mortaliteitsgraad te wijten aan alcohol, drugs en zelfmoord met 2,5 vermenigvuldigd was.

Afgaand op hun analyse menen de auteurs dat de sterfte een onafhankelijke variabele is die het stemmen op Donald Trump bevorderde. Ze gaan zelfs verder en denken dat Hillary Clinton met een lichte daling van de mortaliteitsgraad Pennsylvania, Michigan en Wisconsin had kunnen binnenhalen.

Het zou dus interessant zijn de Belgische statistieken eens te bestuderen, om te kijken naar welke kant de electorale balans de volgende verkiezingen zal doorslaan. Regeren is immers vooruitzien…

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.