De mannenpil komt er binnenkort aan

Op het jaarlijkse congres van de Endocrine Society ENDO 2018 stelde een team van Amerikaanse onderzoekers een contraceptiepil voor mannen voor. De pil is geformuleerd met dimethandrolon-undecanoaat (DMAU) en combineert de werking van een androgeen en een progestageen.

De veiligheid en efficiëntie van de pil werd getest bij 83 mannen van 18 tot 50 jaar die de pil één maand lang dagelijks moesten slikken bij de maaltijd. Volgens de onderzoekers werd de ontwikkeling van een mannenpil afgeremd omdat de beschikbare orale vormen van testosteron leverontstekingen veroorzaakten en te snel werden afgevoerd door het organisme. De pil moest daardoor twee keer per dag worden genomen. Het undecanoaat in de pil vertraagt de clearance zodat één pil per dag volstaat. De auteurs benadrukken dat “ondanks een zeer laag testosteron zeer weinig mannen symptomen rapporteerden die verbonden zijn aan testosterondeficiëntie”. De mannen onder DMAU zagen wel hun lichaamsgewicht licht toenemen en hun HDL-cholesterolcurve dalen. Momenteel lopen er studies over een langere termijn om na te gaan of de dagelijkse mannenpil de spermaproductie continu blokkeert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.