Coronavaccin CureVac haalt volgens eerste analyse effectiviteit van slechts 47%

Het coronavaccin dat de Duitse onderneming CureVac ontwikkelt, heeft volgens een eerste tussentijdse analyse een voorlopige werkzaamheid van slechts 47 procent. Dat heeft het bedrijf woensdagavond meegedeeld.

Volgens de eerste resultaten van een grootschalige klinische studie, voldoet het kandidaat-vaccin niet aan de vooraf opgestelde criteria. De doeltreffendheid van 47 procent van het vaccin CVnCoV geldt ongeacht de ernst van de ziekte, zo blijkt nog uit de mededeling.

De studies worden wel voortgezet. "De uiteindelijke effectiviteit kan nog veranderen", zegt CEO Franz-Werner Haas. "We hadden gehoopt op sterkere resultaten in de tussentijdse analyse, maar we hebben ontdekt dat het moeilijk is om een hoge werkzaamheid te bereiken met deze ongekende reeks van virusvarianten", zo klinkt het nog.

De Europese Commissie had in november met CureVac een deal bereikt voor de aankoop van 225 miljoen dosissen van het vaccin, met een optie op nog eens 180 miljoen dosissen.  België heeft ingetekend op 2,9 miljoen dosissen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.