Campagne gericht tot huisartsen

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) plant een campagne gericht tot huisartsen om hen te informeren over het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen.
Recent onderzoek toonde aan dat 2,3 miljoen Belgen slaap- en kalmeermiddelen voorgeschreven krijgen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het aantal jonge gebruikers (15 tot 24 jaar) jaar na jaar toeneemt. Samen met zijn kabinet wil Vandenbroucke een campagne uitdenken die zich specifiek richt tot huisartsen. “We willen met name aangeven hoe ze met benzodiazepines moeten omgaan.

Zowel het gebruik als het voorschrijfgedrag dienen in overweging worden genomen. Er moet ook worden nagedacht over alternatieven. Ik vind het erg belangrijk dat huisartsen en klinisch psychologen weten dat hun patiënten terechtkunnen bij de apotheker voor een ontwenningsprogramma indien hun benzodiazepinegebruik problematisch is”, aldus de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Vandenbroucke vindt de samenwerking tussen huisartsen, apothekers, klinisch psychologen en orthopedagogen essentieel. “We moeten meer inzetten op de verwijzing naar deze mensen. Ik sta ook absoluut open voor de uitbreiding van het project dat nu bij de apothekers loopt met betrekking tot de ontwenning van benzodiazepines. Daarover is – voor alle duidelijkheid – nog geen beslissing genomen”, besluit de minister

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.