Bvas vraagt aanpassing actieplannen voor ‘ordening medicatie’

Ondanks het verzet op de artsenbank keurde het Verzekeringscomité het project van minister Vandenbroucke goed. Maar noch de medicomut noch het medisch-farmaceutisch overleg hebben ingestemd met de actieplannen voor ‘ordening van medicatie’. De apothekersbond APB heeft opnieuw een slag thuisgehaald ten koste van de huisartsen, die door minister Vandenbroucke buitenspel werden gezet, aldus Bvas.

Apothekers mogen patiënten die vijf of meer geneesmiddelen nemen, begeleiden naar een optimaal geneesmiddelenverbruik. Ze kunnen aan de patiënt en de behandelende arts actieplannen voorstellen om geneesmiddelen af te bouwen of te vervangen. Bvas reageert verbaasd over deze nieuwe rol die aan de apothekers wordt toegekend.

Jos Vanhoof: "We willen dat men de procedure voor medicatie-review door de apothekers herbekijkt en corrigeert. Een complexe behandeling van een patiënt met onderliggende co-morbiditeit vereist een klinische, technische, diagnostische en therapeutische aanpak die rekening houdt met de fysieke, mentale en sociale gezondheid van de patiënt. Zo’n behandeling is het resultaat van een lang en complex proces waar huisartsen en artsen-specialisten bij betrokken zijn. Apothekers hebben die deskundigheid niet."

Bijzondere expertise, actieplannen, conflictsituatie

De bijzondere expertise die de apotheker claimt voor de controle op bijwerkingen, contra-indicaties en interacties tussen geneesmiddelen is gebaseerd op software die waarschuwt als dit zich voordoet. Dezelfde software is ook geïntegreerd in de EMD-pakketten die de huisarts gebruikt. Apothekers en artsen beschikken dus over dezelfde expertise, luidt het nog.

De actieplannen die de apotheker opstelt, riskeren de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt te ondermijnen. Als de arts niet instemt met de door de apotheker voorgestelde medicatiereview en de apotheker zijn conclusies niettemin meedeelt aan de patiënt, kan de arts in een conflictsituatie met de patiënt terechtkomen.

"We begrijpen dat de apotheker een toegevoegde waarde kan hebben wanneer hij/zij meer duiding geeft bij het correcte gebruik van de voorgeschreven medicatie en het mag ook duidelijk zijn dat wij rechtstreekse feedback waarderen voor mogelijke incompatibiliteit tussen medicamenten. Echter niet wanneer deze feedback gebeurt naar of via de patiënt", verduidelijkt dokter Vanhoof.

Aansprakelijkheid

Rest ook nog de vraag naar de burgerlijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid. In de huidige situatie is het de arts die de volledige verantwoordelijkheid draagt in geval van schade. Maar het is duidelijk dat zodra de apotheker begint medicatieschema’s aan te passen, hij mee aansprakelijk is.

Bvas vermoedt in deze stap van minister Vandenbroucke een verkapte besparingsactie voor de farmaceutische industrie, "waarbij de spreekwoordelijke wortel een forse beloning is voor de apotheker om de medicatie review door te voeren." Het syndicaat besluit dat deze actie van het kabinet de zoveelste stap is tot fragmentering van het takenpakket en de coördinerende rol van de arts.

> Vandenbroucke vergoedt apothekers voor ordening medicatie
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc D'HOOGHE

    05 september 2023

    95 euro voor medicatienazicht....krijgen wij dat ook , telkenmale wij de medicatielijst herbekijken en doorsturen via E health...
    de apotheker als onze schoonmoeder die wat kritiek kan spuien naar patiënt toe over desbetreffende huisarts ...is zeer goed voor het vertrouwen in zijn huisarts ....
    krijgen wij ook inzage in wat de apotheker allemaal verkoopt een aanprijst van OTCprodukten ???

  • Marc MAES

    05 september 2023

    Toch wel schrijnend dat dit zomaar kan.... en dat de artsen dit weeral zomaar laten gebeuren.
    Dr. Vanhoof heeft zit duidelijk gesteld; ik bedenk ook het aantal telefoontjes dat we zullen krijgen :" de apotheker heeft gezegd dat..." en "vraag dat aan je huisarts" etc etc etc.

  • Yves GROUWELS

    04 september 2023

    Collega Van Hoof heeft m.i. heel evenwichtig de kritiek op 'het medicatie-nazicht' door de apotheker verwoord.
    Er is een reëel gevaar voor een vertrouwensbreuk van de patiënt met zijn huisarts (reeds meegemaakt).
    Dr Yves Grouwels Genk

  • Rufij BAEKE

    11 april 2023

    Reacties op de sociale media waren scherp genoeg opdat Min.FVDB zou STOP-pen met geld weg te gooien (zie maar hoeveel...) aan apothekers * als gewezen lid MedicoMut en vz VAS één antwoord : NEEN , FVDB !!!!!!!!