Britse apothekers kunnen zelf voorschriften maken

Apothekers zullen zelf voorschriften kunnen maken voor zeven medische aandoeningen zonder eerst een arts te raadplegen, in een poging om de overbelaste NHS-artsen in het Verenigd Koninkrijk te ontlasten. Intussen verhoogt bij ons de druk om de vaccinatiebevoegdheid van apothekers uit te breiden.

Britse huisartsen worden ontlast en de IT-apparatuur van hun praktijken wordt sterk verbeterd om het voor patiënten makkelijker te maken telefonisch of online consulten te boeken. Volksgezondheid trekt daarvoor de komende twee jaar 720 miljoen euro uit.

De eerstelijnszorgsector van de Britse National Health Service (NHS) wordt al jaren beschouwd als ondergefinancierd en overbelast. Dat heeft ertoe geleid dat meer huisartsen de NHS verlaten dan er bij komen, wat op zijn beurt het artsentekort verergert, vooral in plattelandsgebieden.

Uitdijende NHS-bureaucratie
Een ander probleem voor de NHS-huisartsen is volgens artsen-beroepsorganisaties een NHS-bureaucratie die de laatste jaren enorm om zich heengrijpt. Bovendien besteden veel Britse huisartsen elke dag te veel tijd aan routinewerk, dat gemakkelijk kan worden gedelegeerd -als dat al was toegestaan.

Daarom mogen apothekers in het Verenigd Koninkrijk in de toekomst voorschriften uitreiken voor in totaal zeven medische aandoeningen zonder dat er een arts aan te pas hoeft te komen. Het gaat onder meer om hoge bloeddruk, oorpijn, verkoudheid en urineweginfecties. Bovendien zullen patiënten in de toekomst bij de apotheek in plaats van bij hun huisarts een voorschrift voor anticonceptiemiddelen kunnen krijgen.

Intussen loopt de protestactie van jonge Britse artsen onverstoord verder. Om beurten voeren Engelse, Schotse en Welshe artsen stakingsacties. De Engelse beten de spits af van 13 tot 15 maart met een eis voor betere betaling. Schotland volgde van 29 maart tot 5 mei. Inmiddels startten de jonge dokters van Wales hun protest op.

En bij ons?

Net vandaag verscheen in De Standaard een artikel dat de discussie over de bevoegdheidsverdeling artsen-apothekers inzake vaccinaties weer aanwakkert. "Als de apotheker al een coronaprik mag geven, waarom dan geen griepvaccin? De discussie breekt los, tegen de zin van de artsenvereniging Bvas", luidt het. De Standaard verwijst naar het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid dat zich afvraagt of apothekers niet ook meteen een griepprik kunnen zetten. 'De verwachting is dat dit najaar voor kwetsbare doelgroepen vaccinatie aangeraden zal worden', zegt woordvoerder Joris Moonens. 'Een coronavaccin kan al bij de apotheker, maar een griepspuit nog niet, terwijl de doelgroepen voor covid en influenza wellicht grotendeels zullen overlappen.'

Een verdere stap dus in de uitholling van de bevoegdheden van de arts die Bvas overigens al voorspeld had.

CD&V-kamerlid Nawal Farih vindt alvast dat het niet snel genoeg gaat en laat nog weten in De Standaard:  "Het moet niet gaan over apotheek of huisarts, het belang van de patiënt moet vooropstaan. Al jaren zien we een dalende vaccinatiegraad, tot onder de 75 procent die de Wereld­gezondheidsorganisatie en de Europese Unie opleggen. Dat moet omhoog."

Daarmee sluit het kamerlid zich aan bij het pleidooi van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN).

Zoals bekend loopt er nog wel een juridische procedure bij het Grondwettelijk Hof, aangespannen door Bvas. Het syndicaat argumenteert dat de coronaprikken door de apotheker destijds duidelijk als een tijdelijke maatregel waren afgesproken. Als die muur tussen huisarts en apotheker nu gesloopt wordt, kunnen vaccins ook meteen aan de huisarts worden geleverd, luidt het.

Eerder al liep federaal gezondheidsminister Vandenbroucke (Vooruit) niet warm voor een snelle uitbreiding van de vaccinatiebevoegdheid van de apotheker. Groen toonde zich dan weer voorstander van die uitbreiding.

> "Rol huisapotheker mag verder evolueren" (Groen)

> Bvas naar Grondwettelijk Hof tegen vaccinatie door apothekers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.