Brieuc Van Damme ruilt Riziv voor Koning Boudewijnstichting

Brieuc Van Damme werd benoemd tot nieuwe afgevaardigd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting (KBS) vanaf 1 februari 2022. Daarmee volgt hij Luc Tayart de Borms op. Van Damme is momenteel Directeur-generaal Gezondheidszorg bij het Riziv.

Luc Tayart de Borms gaat na 25 jaar als afgevaardigd bestuurder bij KBS, op 1 mei 2022 met pensioen. Aangezien het Benoemingscomité van de Koning Boudewijnstichting – onder voorzitterschap van Thomas Leysen – op zoek moest naar een opvolger voor de huidige afgevaardigd bestuurder, lanceerde het in 2020 een rekruteringsproces en een oproep in de media.

Uiteindelijk selecteerde het Benoemingscomité Brieuc Van Damme als finale kandidaat. Op 24 september keurde de Raad van Bestuur van KBS de benoeming van Brieuc Van Damme tot nieuwe afgevaardigd bestuurder goed.

Brieuc Van Damme: "Toen ik het aanbod kreeg om deel te nemen aan de selectieprocedure, besloot ik deze unieke kans niet voorbij te laten gaan - ondanks de ongelukkige timing, iets meer dan een jaar nadat ik bij het Riziv was begonnen. Met een ijzersterk team daar konden we al veel realiseren; en het is dus met pijn in het hart dat ik het Riziv verlaat."

Once in a lifetime opportunity

"Mijn beslissing is een positieve keuze: dit is een once in a lifetime opportunity. De Koning Boudewijnstichting kan als flexibele en autonome instelling in het postcorona tijdperk meer dan ooit bijdragen om ons land inclusiever en performanter te maken, met innoverende projecten en beleidsverbeterende initiatieven. En daar wil ik graag mijn schouders mee onder zetten.”

Luc Tayart de Borms: "Ik ben bijzonder tevreden met de beslissing van de Raad van Bestuur. Het talent van Brieuc Van Damme en zijn ervaring – onder meer inzake politiek, economie, gezondheidszorg, onderwijs – zijn een enorme troef voor de Stichting. Zowel voor haar lokale als internationale activiteiten zal KBS kunnen groeien met een persoonlijkheid als Brieuc Van Damme en zijn zeer toekomstgerichte kijk op de samenleving.”

Intussen laten de algemene directie van het Riziv, het algemeen beheerscomité en de inister van sociale zaken weten "dat ze de nodige stappen zullen ondernemen om de functie van directeur-generaal vacant te verklaren en een nieuwe selectieprocedure te starten, alsook voor het aanstellen van een directeur-generaal ad interim voor de overgangsperiode. Dit alles met het doel om de continuïteit en de stabiliteit te verzekeren van het management, het beleid en de opdrachten, zowel voor de medewerkers van de dienst als voor de partners en de begunstigden van de ziekteverzekering."

Brieuc Van Damme kort
• 37 jaar, econoom (UNamur, KU Leuven, Europacollege)
• Directeur-generaal Gezondheidszorg bij het RIZIV (sinds 1/12/2020)
• Adviseur van de (vice-)premier, adjunct-kabinetschef van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
• Mede-oprichter en voorzitter van de Vrijdaggroep, een denktank van jong Belgisch talent, gesteund door KBS
• Docent aan ULB, en voordien aan Universiteit Antwerpen, UGent en de École Nationale d'Administration de Kinshasa (DR Congo)
• Auteur van diverse publicaties, adviezen en artikels

De overgangsperiode van drie maanden tussen de start van Brieuc Van Damme (vanaf 1 februari 2022) en de pensionering van Luc Tayart de Borms (op 1 mei 2022) maakt dat de nieuwe afgevaardigd bestuurder zijn functie in de beste omstandigheden kan aanvatten, luidt het.

> Brieuc Van Damme loopt zich warm als opvolger Ri De Ridder

> Riziv verwelkomt twee leidend ambtenaren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.