Betere opleiding voor apotheekassistenten

De huidige wetgeving over het beroep van farmaceutisch-technisch assistent (FTA) dateert van 1997. Sindsdien zijn niet alleen de samenleving en het zorglandschap veranderd, maar ook het beroep zelf. We kunnen ons dan ook afvragen of het huidige koninklijk besluit nog voldoet aan de behoeften en verwachtingen op het terrein.

Uit verschillende peilingen is gebleken dat het huidige opleidingsniveau (niveau 4) te laag is en dat de afgestudeerde FTA’s onvoldoende voorbereid zijn om hun beroep uit te oefenen in een ziekenhuisomgeving (die steeds complexer wordt).

In 2017 stelden de Federale Raad voor de Paramedische Beroepen en de Technische Commissie voor de Paramedische Beroepen voor om twee aparte functietitels te creëren voor de ‘apotheekassistent’:

-   farmaceutisch-technisch assistent in een officina-apotheek (FTAOA);

-   farmaceutisch-technisch assistent in een ziekenhuisapotheek (FTAZA).

Een betere oriëntatie van de opleidingen en de handelingen van de apotheekassistenten naargelang de context – een officina- of een ziekenhuisapotheek – lijkt een goede zaak.

Het advies van 2017 wordt binnenkort samen met de deelstaten opnieuw onderzocht in de werkgroep ‘Zorgberoepen’.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.