"Belangrijke brug overschreden" na verlenging griepvaccinatie apothekers (Bvas)

Bvas stelt dat er een "belangrijke brug is overschreden" nu de federale regering apothekers ook voor het hele kalenderjaar 2024 de toestemming heeft gegeven om griepvaccins toe te dienen. "Stelselmatig worden stukjes van de kerntaken van artsen uit handen genomen", stelt Jos Vanhoof, voorzitter van de Vlaamse afdeling. "Dat gaan we niet toelaten."

Voor de verlenging van de griepprik bij de apothekers werd Bvas niet gehoord. Ondanks hun felle tegenkanting toen de apothekers in eerste instantie die bevoegdheid verkregen. "We hebben dat toevallig ontdekt via het memorandum van de APB (Algemene Pharmaceutische Bond)", stelt Vanhoof. "Maar dat memorandum gaat nog veel verder. Zo willen apothekers ook chronische medicatie verlengen, eenvoudige infecties behandelen en de suikerspiegel meten van diabetespatiënten. Zo geraakt onze expertise meer en meer gefragmenteerd. Van de mooie blinkende jonagoldappel blijft zo enkel nog maar het klokkenhuis over."

Mandaathouder zorgvoorschrift

Vanhoof erkent dat de apothekers zich aan het heruitvinden zijn, maar stelt dat er "een belangrijke brug is overschreden: die van de arts als mandaathouder van het zorgvoorschrift". "Hoe kan je holistische zorg bieden als al die taken uit handen worden genomen", vraagt hij zich af.

Bvas werkt op haar beurt aan een memorandum waarin hun kijk op de eerstelijnszorg van de toekomst naar voren komt. Daarin worden de verantwoordelijkheden van de verschillende zorgactoren afgebakend en een heel duidelijk kader geschetst. "Wij staan op onze kerntaken: preventie, acute zorg, chronische zorg, levenseindebegeleiding en zorgcoördinatie", besluit Vanhoof.

> Apotheken mogen ook dit jaar nog griepprik zetten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Thomas Gilissen

    11 januari 2024

    Huisarts die bang is van de farmaceutische industrie reageert:

    - laat de apotheek vanaf nu ook betaald worden voor het eerste voorschrift met echte uitleg en uitzoeken interacties en daarna voor herhalingen niet meer

    - niet 1 apotheek per dorp maar 1 per 10.000 inwoners

    - geen winst meer op de medicatie, maar betaling per voorschrift

    - geen winstmarges meer zoals op de markt: 10 griepvaccins bestellen is 5 gratis

    - verbod op dure crèmepjes die toch niet helpen