Artsenquota: “Dit dossier mocht nooit in koehandel passeren”

Afgelopen vrijdag schrapte de regering een grendel uit de wet. Dat maakt dat het niet-respecteren van de artsenquota in Franstalig België gedurende 25 jaar, getolereerd wordt. De argumenten die bepaalde partijen in parlement geven tonen waarom 'de politiek' ongeloofwaardig wordt en mensen afhaken, oordeelt dr. Jonas Brouwers die zijn mening hierover gaf op Twitter.

“Eerst en vooral is het vermengen van het algemene quota-debat met de problematiek van tekort vandaag intellectueel niet eerlijk. We spreken vandaag over quota over 6 jaar, dat zijn huisartsen en specialisten over 9-12 jaar (!). Daarmee lossen we dat probleem vandaag niet op.”

“Er mogen binnenkort effectief veel meer artsen starten in dit land en daar is echt iedereen het over eens. Maar wat deze wet doet is een gemeenschap die zelfs quota nooit volgde en ook tekorten heeft, daar ook niet meer voor responsabiliseren. Met andere woorden, men geeft een grendel af.”

“De basis voor de aanpassing van de wet ligt in het feit dat de Franstalige gemeenschap na 25 jaar belooft om effectief het toelatingsexamen in te voeren om die quota te volgen (numerus fixus, red.). Dat is goed maar je kan jaren je goesting doen, en in ultieme chantage eisen op tafel leggen en die laten verankeren.”

“Verwijten dat mensen dit dossier 'communautair' bekijken is absurd. Dit dossier is volledig opgebouwd rond een verschil tussen twee gemeenschappen. Je kan inderdaad akkoorden sluiten als je een stok achter de deur houdt op dat federale niveau. Of je nu regionalist of federalist bent.”

“De federale planningscommissie wordt vaak gebruikt als verdediging voor de beslissingen. Maar een politieke discussie evacueren naar een wetenschappelijke commissie is hen eigenlijk voor de bus gooien. De ene moment komt het goed uit, dan weer niet.”

“Ik heb respect voor de minister die in moeilijke politieke situaties moet manoeuvreren, maar dit dossier had nooit in koehandel mogen passeren. Een akkoord had een akkoord moeten zijn, met alle partijen. Nu wordt het opgelegd en is het ongetwijfeld deel van een atoma-schriftje.”

“Ik volg dit dossier al heel lang en erken de bezorgdheden en de discussies. Iedereen wil een oplossing maar dit akkoord en deze wetsaanpassing hadden meer moeten én kunnen bevatten. Dit is één van de grootste politieke dossiers sinds 25 jaar.”

> Patiëntenstop: waar ligt de knoop?

> Wetsontwerp met artsenquota passeert commissie in eerste lezing

> Rizivnummers: Vandenbroucke zet zijn bocht in

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jacques De Grève

    11 juli 2022

    Dit artikel is van erbarmelijke redactionele kwaliteit