Artsen rekenen op apothekers voor levering Covid-19-vaccins

De huisartsen staan klaar om patiënten die dat willen in hun praktijk te vaccineren tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat ze de vaccins niet zelf moeten ophalen. Nu wordt overwogen om hen te verplichten om de vaccins te bestellen bij vaccinatiecentra of erkende apotheken voor het ontdooien van de flesjes en zich persoonlijk te verplaatsen om de levering in ontvangst te nemen.

Bvas heeft nota genomen van de methode die wordt overwogen voor de levering van coronavaccins aan artsen. Zij zullen blijkbaar verplicht zijn de vaccins te bestellen bij vaccinatiecentra of erkende apotheken voor het ontdooien van de flesjes en zich persoonlijk te verplaatsen om de levering in ontvangst te nemen.

"Deze methodologie lijkt ons niet geschikt om toe te passen in de huisartsgeneeskunde. Van artsen verlangen dat zij in hun werktijd de levering van een vaccin organiseren, zal hen niet motiveren om aan de slag te gaan met de vaccinatie tegen het coronavirus", luidt de Bvas-reactie. 

"Het is nu aangetoond dat het vaccin een maand bewaard kan worden bij 8° en zes uur bij 25°. Bvas stelt daarom voor dat alle apothekers de mogelijkheid krijgen om via hun gebruikelijke distributienetwerk injectieflacons met vaccins te verkrijgen en de injectiespuit met het vaccin mee te geven aan de patiënt die het vaccin bij hen heeft besteld, op vertoon van een voorschrift van hun arts. Net zoals dat het geval is voor eender welk ander vaccin", argumenteert het artsensyndicaat.

Alternatief: koelbox

Als alternatieve oplossing stelt Bvas voor dat de apothekers de vaccins in een koelbox aan de huisartsen laten bezorgen via hun gebruikelijke koerierdiensten en dat de artsen kunnen kiezen of ze flacons met zes doses of klaargemaakte injectiespuiten willen ontvangen.

"Wij zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om een reële verhoging van de vaccinatiegraad te bereiken voor patiënten die willen dat hun arts hen vaccineert", besluiten dr. Dirk Scheveneels (namens de Nederlandstalige huisartsen van Bvas) en dr. Nicole Van Nieuwenhuyse (namens de Franstalige huisartsen van Bvas).

"Vaccinatiecentra waarschijnlijk langer open"

In een reactie laat het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) weten dat met de veralgemeende derde prik voor de 65-plussers de vaccinatiecentra waarschijnlijk langer zullen openblijven, waardoor de verdeling via satellietapotheken voorlopig wordt uitgesteld.

"Sowieso zou het nooit zo zijn geweest dat de artsen zich zouden moeten verplaatsen naar de apotheek", verklaart Hilde Deneyer, voorzitter van het VAN. Uitsluitsel over een langere opening van de vaccinatiecentra en de precieze modaliteiten zou woensdag volgen, wanneer de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid opnieuw bijeenkomt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.