Apothekers willen zich in vaccinatiecentra profileren met hun expertise

Anderhalve maand geleden openden de eerste vaccinatiecentra. Nog voor de centra begonnen aan hun opbouw, stoomden apothekers zich massaal klaar voor de vaccinatiecampagne. Voor apothekers is dit een unieke gelegenheid om hun expertise volledig in te zetten tijdens deze ongeziene organisatie.

Ze werden opgeleid om aan de slag te gaan als onder meer  farmaceutisch expert, verdunner, populatie- en HR-manager. Veel van hen gingen zelfs een stap verder en volgden nog een opleiding om zelf vaccins toe te dienen. Zij werken nu samen met vele andere zorgverleners, vrijwilligers en lokale besturen om dagelijks honderden burgers te voorzien van hun langverwachte spuit. 

De grootste verantwoordelijkheid in het team van voorbereiders ligt bij de farmaceutische experten. Zij coördineren het stockmanagement, zien toe op de correcte transport- en bewaaromstandigheden, het ontdooien en verdunnen van vaccins en het klaarmaken van injectiespuiten. Hier gaat veel aandacht naar omdat de vaccins heel voorzichtig moeten worden behandeld. Ook verschilt de werkwijze per type vaccin, wat nu zeker belangrijker is omdat er vaccins van verschillende fabrikanten beschikbaar zijn. 

Arts-apotheker

Voor apothekers is dit een unieke gelegenheid om hun expertise volledig in te zetten tijdens deze ongeziene organisatie. Het geeft hen ook de kans om beter dan ooit samen te werken met andere zorgverleners zoals artsen en verpleegkundigen. Want een arts en een apotheker zie je anders bijna nooit in dezelfde ruimte.

“Je merkt echt de voordelen van zo’n nauwe band”, zegt Dirk Devroey, huisarts en medisch expert in het vaccinatiecentrum van Overijse. “We kunnen bijvoorbeeld veel makkelijker elkaar betrekken bij het nemen van beslissingen.” 

Alex Stroobants, farmaceutisch expert in hetzelfde centrum is ook aangenaam verrast. “De samenwerking gaat veel beter dan ik had verwacht. Ik dacht eerst dat de medisch expert een meer superviserende houding zou hebben tegenover de rest van het team. Maar dat is helemaal niet het geval. Je voelt dat hij naar je luistert en openstaat voor alle mogelijke opmerkingen.” 

Vaccinatoren
Met de tijd komen er steeds grotere doelgroepen aan de beurt om hun vaccin te krijgen. Zeker naar de zomer toe kan het druk worden. Daarom worden sinds eind 2020 geïnteresseerde apothekers opgeleid om ook vaccins toe te dienen. Momenteel zijn al 1.050 van hen volleerde vaccinatoren. Tegen begin juni, komen er daar nog eens 1.200 bij. Zo kunnen ze bijspringen, mocht er een tekort aan verpleegkundigen zijn. 

Er gebeurt dus veel belangrijk werk achter de schermen van elk vaccinatiecentrum. Deze massale inzet geeft hoop dat we binnenkort het virus kunnen inperken en een normaler leven kunnen leiden, aldus het Vlaams Apothekernetwerk (VAN).

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.