Apotheker: opleiding reanimatie en vaccinatie buiten apotheekuren

Meer dan 5.700 apothekers zijn al opgeleid om tegen covid-19 te vaccineren, maar ze zullen opnieuw een opleiding moeten volgen voor een cursus eerste hulp en reanimatie. Apothekers die dat wensen, zullen ook buiten de openingsuren van hun apotheek kunnen vaccineren.

Vermits de wetgeving apothekers toestaat te vaccineren, heeft de sector extra maatregelen moeten nemen, met name voor de opleiding in reanimatie, zoals APB uitlegt: "We hebben 5.700 apothekers (2.600 Franstaligen en 3.100 Nederlandstaligen) opgeleid in vaccinatie. In de wet die zojuist is aangenomen, is een eerstehulp- en reanimatiecriterium opgenomen dat geen deel uitmaakte van de opleiding die in 2021 bij wijze van preventieve maatregel werd gegeven. Alle apothekers zullen dus moeten worden opgeleid in eerste hulp en reanimatie. Dus gaan ze nu reanimatiecursussen volgen.

Deze cursussen gaan binnenkort van start: "Apothekers zullen hun opleiding met deze nieuwe cursussen in maart en april afronden. Natuurlijk zullen ze niet allemaal tegelijk worden opgeleid, dat verloopt gespreid. Ze zullen via de officiële kanalen een brief ontvangen."

Aan te passen apotheken

Voor apothekers die in hun apotheek niet over de geschikte ruimte beschikken om patiënten te vaccineren die zich willen laten vaccineren, zijn bovendien zeer concrete oplossingen mogelijk. Een daarvan is vaccinatie buiten de openingstijden van de apotheek, of dat nu 's morgens, 's middags of 's avonds is: "Er zit geen limiet op de werktijd van een apotheker. Als hij niet over de plaats beschikt om een geschikte ruimte voorzien, heeft hij de mogelijkheid om buiten de openingsuren van de apotheek te vaccineren. Afspraken kunnen dienovereenkomstig worden gemaakt."

Momenteel wordt hieraan gewerkt: "Op 9 maart houden we een opfriswebinar waarin we deze kwestie zullen bespreken. Er zal een voorbeeld worden gegeven van een apotheek die buiten de openingstijden vaccineert en voor dat tijdstip een ruimte heeft ingericht om de patiënten zo goed mogelijk op te vangen."

Apothekers zijn uiteraard vrij en onafhankelijk om te beslissen of zij al dan niet vaccineren en om een dergelijke dienst in hun apotheek op te zetten. "De enige verplichting van de apotheker is te voldoen aan de wettelijk vastgeleggde kwaliteitscriteria voor vaccinatie vanaf het moment dat hij of zij besluit deel te nemen.

> Vaccinatie door apothekers: de pro's en contra's (Enquête)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.