Apotheker mag vanaf morgen SARS-CoV2-vaccin toedienen

Vandaag verscheen de wet in Het Staatsblad die apothekers toelaat om coronavaccins toe te dienen aan patiënten (vanaf morgen). Dat mits een gepaste opleiding van minimaal 8u. Dat kan in de apotheek waar de apotheker ook meteen adrenaline mag toedienen mocht een anafylactische shock optreden. De apothekers vragen nog wel wat geduld voor de praktische toepassing.

De apotheker moet dus eerst een opleiding gevolgd hebben en daarvoor geslaagd zijn voordat hij kan vaccineren, en dat bij een verpleegkundige of een arts. De opleiding omvat theoretische aspecten van vaccinatie, met inbegrip van de samenstelling van de vaccins, de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, allergieën op bepaalde bestanddelen, en allergische reacties op vaccins. Verder handelt ze over praktische aspecten rond vaccinatietechnieken, zoals het steriel toedienen, het herkennen van ernstige allergische reacties met name anafylaxie, en basistechnieken van reanimatie. De opleiding moet elke drie jaar hernieuwd worden.

Wat de medicatievoorbereiding van reeds afgeleverde vaccins voor de profylaxe van het coronavirus SARS-CoV-2 betreft, die gebeurt in opdracht van de voorschrijvende arts. Deze medicatievoorbereiding kan plaatsvinden in een door de deelstaten ingericht of aangewezen vaccinatiecentrum of op een locatie waar een groepsvaccinatie wordt verricht. Elk toegediend vaccin moet traceerbaar zijn.

Deze wet treedt morgen (zaterdag) in werking. Van apothekerskant is te horen dat vaccinatie door de apotheker nog niet voor morgen is omdat een en ander praktisch nog geregeld moet worden, bijvoorbeeld de toelevering. Ook over de vergoeding (federaal en/of via de deelstaten) heerst nog onduidelijkheid.

Zoals eerder al aangegeven riep de mogelijke publicatie van de wet veel weerstand op bij de artsensyndicaten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.