58 personen kregen mogelijk te lage dosis Pfizer-vaccin in Diest, derde spuit nodig 

58 personen hebben zaterdag 10 april in vaccinatiecentrum Den Amer, in het Vlaams-Brabantse Diest, mogelijk een te lage dosis van het Pfizer-vaccin gekregen. Dat meldt eerstelijnszone Demerland. In samenspraak met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is beslist dat ze allemaal een derde spuit krijgen, zodat ze zeker voldoende beschermd zijn tegen het coronavirus.

De verantwoordelijke medewerkers van het centrum hebben het probleem opgemerkt, legt Ivo Deckers, ondervoorzitter van de eerstelijnszone, uit. "Er zat te weinig vloeistof in de spuiten, dus werden er te lage dosissen van het vaccin toegediend. De geoefende verpleegkundigen zeiden ook dat ze merkten dat de spuit te weinig weerstand gaf."

Toen het probleem verder werd nagekeken, bleek dat het om 58 personen ging. "We hebben het incident duidelijk kunnen aflijnen, van het openingsuur van het centrum tot wanneer de vaststelling gebeurd is. Zo zijn we zeker dat het probleem beperkt blijft tot 58 personen."

Risico op onderbescherming

Die mensen zijn ondertussen gecontacteerd en hebben een afspraak gemaakt om in juni een derde spuit te komen halen. Een extra spuit zetten was belangrijk: het risico op onderbescherming wordt door experten en Zorg en Gezondheid hoger ingeschat dan eventuele nefaste bijwerkingen.

Het was niet mogelijk om de dag van het incident zelf nog extra prikken te zetten. "Dan zouden er dosissen uit verschillende flacons moeten komen, dat mag niet. Bovendien was het ook organisatorisch moeilijk. Sommige mensen waren al naar huis vertrokken."

De nodige maatregelen zijn getroffen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden, verzekert Deckers.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is het de eerste keer in deze vaccinatiecampagne dat er zich in Vlaanderen een incident van deze orde stelt. "Het is een menselijke fout, en die vallen uiteraard niet uit te sluiten als je zes miljoen Vlamingen gaat vaccineren", klinkt het bij woordvoerder Joris Moonens. "Na de melding uit Diest hebben we met onze experten besloten om het zekere voor het onzekere te nemen en ervoor te zorgen dat al die betrokken personen volwaardig gevaccineerd worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.