Benzodiazepine-afkickplan: 3.700 patiënten gestart sinds maart 2023

Net nu minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en de FOD  Volksgezondheid een sensibiliseringscampagne opstartten voor zorgprofessionals om het zorgwekkende gebruik van psychotrope geneesmiddelen in ons land in te dijken en te evolueren naar een adequater gebruik van dit type behandeling, bereikte het benzodiazepinenplan zijn eerste mijlpaal van 6 maanden. De APB bezorgde ons de eerste cijfers.

Artsen en apothekers werken dagelijks samen om patiënten te helpen. Ter herinnering: patiënten moeten eerst een toestemmingsformulier ondertekenen bij hun huisarts om een geleidelijk ontwenningsprogramma van benzodiazepinen op te starten. Vervolgens stappen patiënten met dit formulier naar hun apotheker. De apotheker kan op zijn beurt een kennismakingsgesprek met de patiënt hebben en een vervolggesprek (dat is niet verplicht). Aan de hand van de specialiteiten die de patiënt neemt, bereidt de apotheker de ontwenningskuur voor.

Om het plan te laten beginnen, moet de patiënt een overeenkomstformulier (een driepartijen therapeutisch contract) ondertekenen met de arts en de apotheker. De patiënt hoeft niets meer te betalen dan de prijs van zijn of haar doosje om dat plan te volgen.

Bemoedigende cijfers

Apothekers en artsen ontvangen aanvragen van gemiddeld 130 patiënten per week in het hele land. Deze mensen beginnen vanaf dan met een plan in een apotheek. In de praktijk is er sprake van een goede samenwerking met artsen. Sinds maart 2023 zijn 3.700 patiënten met dit plan begonnen.

10 niveaus

De meeste patiënten hebben van hun arts een langlopend 10-stappenplan voorgeschreven gekregen. Artsen geven er  de voorkeur aan om de consumptieverlaging voorzichtig en continu door te voeren in plaats van snel. Ter herinnering: er bestaan een aantal mogelijke stappen. Die worden door de arts bepaald. Bij 5 stappen wordt de dosis met 20% verminderd. Bij 10 stappen wordt de dosis met 10% verlaagd. Een fase kan maximaal 30 dagen duren. Patiënten hebben recht op twee verlengingen als ze zich niet goed voelen. Ze kunnen de periode dus met maximaal 2 keer 30 dagen verlengen. Dat betekent dat het afbouwplan maximaal een jaar kan duren.

Budget

Hoewel er in dit stadium succes is geboekt, blijft de begrotingskwestie op de lange termijn bestaan. "De besprekingen worden volgend jaar voortgezet om het programma een permanent karakter te geven. Uiteraard zal er ook een evaluatie plaatsvinden aan het einde van het jaar", bevestigt Nicolas Echement, woordvoerder van de APB.

Het doel van dit "afkick"-plan is zoals bekend om ofwel helemaal te stoppen met medicijngebruik, of om het te stabiliseren op een dosis die lager is dan de dosis die de patiënt gebruikt, waarbij gestreefd wordt naar een zo laag mogelijk niveau. Dit ontwenningsplan is gericht op ambulante patiënten van 18 jaar en ouder. Deze patiënten moeten chronische benzodiazepinegebruikers zijn (met een gebruik van ten minste 3 maanden) met als primaire indicatie slapeloosheid. Patiënten komen dan in aanmerking voor het schema. De patiënt mag slechts één benzodiazepine gebruiken. Als zij meerdere benzodiazepinen gebruiken, moeten zij hun gebruik eerst terugbrengen tot één benzodiazepine. Pas daarna kan de patiënt deelnemen aan het ontwenningsprogramma.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.