Belgische start-up Idevax ontwikkelt efficiëntere vaccinatiespuit

De Belgische start-up Idevax heeft een vaccinatiespuit ontwikkeld die het toedienen van vaccins efficiënter moet laten verlopen. De spuit faciliteert het inspuiten van het vaccin via de huid (intradermaal) in plaats van de klassieke methode via de spier (intramusculair). En dat bovendien op een gebruiksvriendelijke en bijna pijnloze manier.

Dat schrijft De Tijd. De dosis die intradermaal moet worden toegediend, ligt namelijk vijf tot tien keer lager dan die die voor een intramusculaire vaccinatie nodig is. Dat komt doordat het vaccin via de huid rechtstreeks in contact komt met immuuncellen, terwijl het via een spier nog een route moet afleggen naar de lymfeknopen waarbij het vaccin aan kracht inboet. Alleen is het momenteel bijzonder moeilijk om een vaccin precies onder de huid toe te dienen en is het ook pijnlijk.

De Belgische start-up Idevax heeft daar nu een oplossing voor bedacht. Eerst wordt met een klassieke spuit de vaccindosis opgetrokken, waarna de spuit in een Vax-ID wordt geplugd. Dat is een ronde plastic kop waarin een micronaaldje is verwerkt. De kop wordt daarna op de onderarm gedrukt, waarna de ronde vorm en de druk de huid licht naar boven duwen. Als de spuit dan wordt ingedrukt, krijgt de micronaald voldoende snelheid om net onder de huid door te dringen.

Het bedrijf geeft aan nog een maand of tien van marktlancering verwijderd te zijn. "Maar zowel de Vlaamse als de Amerikaanse overheid bekijkt mee hoe we sneller kunnen gaan", zegt Vanessa Vankerckhove, een van de oprichters van de start-up. "Via speciale noodprocedures - zoals je die ook zag bij het covidvaccin - zouden we al vroeger inzetbaar kunnen zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.