Belgische en Nederlandse experten houden parallel panelgesprek over corona

Op initiatief van het Leuvense Health House zijn vooraanstaande Belgische artsen en experts dinsdagavond in gesprek gegaan over de wereld voor, tijdens en na corona. Op hetzelfde moment debatteerde een Nederlands panel over dezelfde thema's. Een poll onder de kijkers toonde aan dat Belgen en Nederlanders er dezelfde meningen op nahouden wat betreft de aanpak van de crisis.

Belevingscentrum rond gezondheidstechnologie Health House en publiciteitsbureau Norvell Jefferson organiseerden een panel met aan Belgische kant infectiologe Erika Vlieghe, CEO van UZ Brussel Marc Noppen, viroloog Johan Neyts, biostatisticus Geert Molenberghs en medisch futuroloog Koen Kas. Ook acteur Axel Daesleire sloot aan om te getuigen over zijn ervaring met COVID-19.

De experten gingen in dialoog over de waarschuwingssignalen vooraf. "Die waren er vooral op academische congressen en in wetenschappelijke tijdschriften", geeft Johan Neyts toe. "We hebben niet ingezet op wapens om het virus snel de kop in te duwen: virusremmers. Dat moet een les zijn voor de toekomst: we moeten ons als mensheid wapenen."

Veel aandacht ging naar de race naar een coronavaccin en de bemoedigende resultaten die sommige farmabedrijven al konden bekendmaken. Marc Noppen waarschuwt dat de strijd niet gestreden is op het moment dat er een goedgekeurd vaccin is: "bij een niet-verplicht vaccin is het altijd een uitdaging om voldoende mensen te vinden die zich willen laten vaccineren. Dat zien we ook bij het griepvaccin, waarbij we elk jaar hele campagnes moeten opzetten. Mensen zitten nog met veel vragen."

Tijdens het panelgesprek in België ging ook een Nederlands panel aan de slag met dezelfde thema's. De Belgische en Nederlandse kijkers hielden er dezelfde meningen op na toen hen enkele polls werden voorgelegd: zo kozen de kijkers aan beide kanten mensen met onderliggende medische problemen om eerst te vaccineren na de gezondheidsmedewerkers, voor mensen met prioritaire beroepen en 70-plussers. Een grote meerderheid in de twee landen verkoos een inzet op een gezonde levensstijl als belangrijk aandachtspunt in het nieuwe normaal, vóór data delen voor technologische innovatie en vaccin-ontwikkeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.