België verplicht coronatest voor rechtstreekse vluchten uit China

België gaat reizigers op rechtstreekse vluchten uit China naar België verplichten om voor vertrek een negatieve coronatest voor te leggen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Intussen maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de nieuwe omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus.

De Europese Unie moedigt lidstaten sterk aan om coronatesten te verplichten voor reizigers uit China. België gaat daarop in, maar in eerste instantie enkel voor rechtstreekse vluchten. Daar is het risico op vermenigvuldiging van besmettingen het grootst, luidt het. 

Er is een Koninklijk Besluit in voorbereiding, dat normaal gezien zaterdag kan worden gepubliceerd. Opschaling van de maatregelen blijft mogelijk, luidt het.

Zaterdag wordt ook voor het eerst afvalwater van een vlucht uit China apart opgevangen voor onderzoek naar het coronavirus. Dat is een proefproject.

Onrust over Chinese variant

Intussen maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de nieuwe omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus. De variant, die in oktober werd ontdekt, is besmettelijker dan de eerdere varianten, zei covidspecialiste Maria van Kerkhove van de WHO woensdag in Genève.

Volgens de beschikbare genetische analyses van het virus verpreidt de variant zich vooral in de Verenigde Staten en Europa en is hij al in 29 landen ontdekt. Het gaat om een subgroep van de omikronvariant die sinds het einde van 2021 rondgaat. Een risicoanalyse is aan de gang en zal binnenkort bekendgemaakt worden, zei Van Kerkhove. 

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC (Centers for Disease Control and Prevention) schat dat XBB.1.5 goed was voor ongeveer 40,5 procent van alle nieuwe besmettingen in de laatste week van vorig jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.