België telt 744 bevestigde gevallen van apenpokken

Op 12 september waren er in ons land 744 bevestigde gevallen van apenpokken. Het gaat om 392 gevallen in Vlaanderen (53 procent), 266 gevallen in Brussel (36 procent) en 86 gevallen in Wallonië (11 procent). Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Het risico voor de algemene bevolking blijft gering.

Bij de gevallen waarvoor het geslacht bekend is, zijn er 735 mannen, 4 vrouwen, en 2 personen die zich anders identificeren. De leeftijd voor de grote meerderheid situeert zich tussen de 16 en 71 jaar oud. Er is 1 geval gemeld bij een kind onder de drie jaar.

Zo goed als alle patiënten vertonen huidletsels, vooral in de zone rond de geslachtsdelen. Ongeveer 56 procent heeft ook algemene symptomen zoals koorts, algemeen onwel zijn en opgezwollen lymfeklieren.

Negenendertig personen werden gehospitaliseerd, 28 om te worden behandeld (van wie 4 personen met een onderliggende immuunstoornis), 3 personen omdat thuisisolatie niet mogelijk was, en 8 voor wie de reden niet bekend was. Er werd tot nu 1 sterfgeval gerapporteerd bij een persoon met onderliggende gezondheidsproblemen.

Op basis van de huidige gegevens blijkt dat het virus voornamelijk wordt overgedragen via seksueel contact. Waar in het begin infectie vooral via seksueel contact op grote events werd gemeld, gebeurt dat nu meer via seksueel contact in de privésfeer. Besmettingen komen vooral voor bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.