België tekent in op Europese aankoop van 1.250 doses vaccins tegen apenpokken

België tekent in op de Europese aankoop van vaccins tegen het apenpokkenvirus. De federale regering heeft daarvoor het licht op groen gezet, zo meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Concreet gaat het om de aankoop van 1.250 doses, goed voor de behandeling van 625 personen. Bedoeling is om de vaccins in te zetten bij zorgverleners.

De nieuwe Europese autoriteit voor gezondheidscrisissen HERA wil namens de Europese lidstaten vaccins aankopen. In totaal gaat het om 50.000 vaccins, waarvan er 30.000 vrijwel onmiddellijk kunnen geleverd worden aan de lidstaten. De rest volgt in de komende weken en maanden. Voor België gaat het omgerekend om 1.250 doses.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is het de bedoeling die vaccins in te zetten bij zorgverleners, meer bepaald bij "zorgverleners met een hoog risico na blootstelling doordat ze bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt hebben van persoonlijke beschermingsmiddelen of wanneer er zich een risico op ernstige ziekte voordoet".

"Het nieuwe initiatief dat de Europese Commissie genomen heeft om vanuit het Europese HERA samen vaccins aan te kopen, werkt", zegt de Vooruit-minister. "Zo zijn we beter voorbereid op toekomstige pandemieën en kunnen we samen met andere Europese lidstaten sneller beslissen en tot gezamenlijke aankoop overgaan."

Gezondheidsinstituut Sciensano maakte woensdag bekend dat er in ons land zes gevallen van het apenpokkenvirus zijn bevestigd. Er is ook één waarschijnlijk geval. Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.