België bouwt mee aan grootste veldhospitaal van Europa

België en zeven andere landen krijgen 106,2 miljoen euro uit de Europese begroting toegekend om drie medische teams voor noodgevallen (EMT's) uit te bouwen. De nieuwe capaciteit van de Europese rescEU-reserve zal de facto het grootste veldhospitaal van Europa en een van de meest geavanceerde ter wereld zijn. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

België slaat de handen in elkaar met Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Portugal, Roemenië en Turkije. De nieuwe reservecapaciteit moet vanaf 2024 ingezet kunnen worden bij natuur- en andere rampen.

Concreet gaat het om drie medische teams, die chirurgische ingrepen zullen kunnen doen en diagnoses stellen, en zeventien teams die gespecialiseerd zijn in een bepaald type verzorging, zoals de behandeling van brandwonden, orthopedische behandeling en geestelijke gezondheidszorg.

"Deze nieuwe capaciteit van rescEU zal de vorm aannemen van het grootste veldhospitaal in Europa, een van de meest geavanceerde in de wereld", zegt Europees commissaris voor Crisishulp Janez Lenarcic. "Deze joint venture tussen de Europese Commissie en acht landen is een nieuwe hoeksteen van de Europese capaciteit om zich voor te bereiden en te reageren op uiteenlopende rampen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.