BBL en Vlaamse randgemeenten verzetten zich tegen vergunningsaanvraag van Brussels Airport

Bond Beter Leefmilieu (BBL) en vijf gemeenten in de Vlaamse Rand hebben een officieel bezwaar ingediend tegen de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning van Brussels Airport. Dat hebben beide partijen bekendgemaakt. BBL maakt naar eigen zeggen "brandhout" van het milieu-effectenrapport van de luchthavenuitbater.

Omdat de huidige milieuvergunning van Brussels Airport Company in juli van dit jaar vervalt, moest de uitbater een nieuwe aanvraag indienen. Het openbaar onderzoek van die vergunningsaanvraag liep van 10 december tot en met 8 januari. 

BBL en vijf gemeenten -Machelen, Grimbergen, Meise, Wemmel en Vilvoorde- kanten zich tegen de plannen. De milieubeweging BBL spreekt van "schuldig verzuim tegenover mens en natuur". "De vrijblijvende engagementen van Brussels Airport zullen in de praktijk, in het beste geval tot heel beperkte milieu- en gezondheidswinsten leiden", zegt Jasper Wouters van BBL. "In het slechtste geval wordt de situatie zelfs erger: de uitstoot van stikstofoxiden door het vliegverkeer zou met 17 procent toenemen. Het extra wegverkeer dat de luchthaven zal aantrekken, zou de ochtend- en avondspits op en rond de Brusselse Ring met zo'n 10 à 20 procent verzwaren tegen 2030."

Er is daarnaast geen antwoord gekomen op de vraag om tot een vermindering en betere spreiding te komen van de geluidsoverlast door de luchthaven, stellen de vijf burgemeesters. "De gezondheidsimpact van vliegtuiglawaai wordt fors geminimaliseerd in het milieu-effectenrapport", zeggen de vijf. "Er worden discutabele aannames gebruikt en er wordt verwezen naar toekomstige studies om alle effecten correct in kaart te brengen. We dringen aan op een correct en volledig milieurapport, en op onderzoek naar alternatieven die minder overlast veroorzaken, zeker voor de lawaaihinder en de gezondheidseffecten." 

Online, via het omgevingsloket, werden alvast iets meer dan 4.000 inspraakreacties ingediend, zegt de woordvoerder van Demir. Maar daarnaast konden er ook schriftelijk bezwaren of opmerkingen worden ingediend bij de gemeenten Kortenberg, Machelen, Steenokkerzeel en Zaventem. En die worden nog geïnventariseerd. "Grofweg schatten we dat er ongeveer 6.000 à 8.000 inspraakreactie zullen zijn, wanneer die vanuit de lokale besturen allemaal geteld zijn", aldus de woordvoerder. 

Het is de Vlaamse overheid die uiteindelijk de beslissing zal nemen over de omgevingsvergunning. In de aanvraag stond dat de "uiterste beslissingsdatum momenteel berekend is als 29 maart 2024", al kan die deadline nog verlengd worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.