Baby's krijgen rijksregisternummer bij geboorte

Baby's zullen in de toekomst vanaf de geboorte al een rijksregisternummer kunnen krijgen. Dat is althans het doel van een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het zinvol dat een pasgeborene een rijksregisternummer kan krijgen, zodat hij kan genieten van rechten op het vlak van sociale zekerheid.

De creatie van het rijksregisternummer gebeurt vandaag pas op het moment dat een geboorte officieel wordt aangegeven op het gemeentehuis en de geboorteakte wordt opgesteld. Vaak gebeurt dat pas na enkele dagen, soms zelfs na enkele weken na de geboorte. Om deze periode te overbruggen krijgt het kind een 'BIS-nummer' toegekend. Dat is deels op dezelfde manier samengesteld als het rijksregisternummer en zorgt ervoor dat er al informatie kan worden bijgehouden voor de sociale zekerheid.

Het wetsontwerp dat vrijdag langs de regeringstafel passeerde, zorgt ervoor dat het rijksregisternummer meteen bij de geboorte wordt aangemaakt. "Dit is een belangrijke stap om de administratieve afhandeling van de medische zorgen en ingrepen onmiddellijk na de geboorte te verzekeren en de rechten op vlak van sociale zekerheid te garanderen", zegt minister Verlinden. "De Kruispuntbank Sociale Zekerheid zal er niet langer over moeten waken of het toegekende 'BIS-nummer' en het rijksregisternummer dezelfde persoon betreffen."

Met het ontwerp wordt de eerste stap gezet naar de oprichting van een 'nieuwgeborenregister'. Ondanks de oprichting van dat register moet de geboorte wel nog steeds bij het gemeentebestuur worden gemeld. Het blijft de geboorteakte die de wettelijke identiteit van het kindje creëert. 

Het is afwachten of en wanneer de tekst definitief groen licht krijgt. Het ontwerp moet immers nog langs de Kamer passeren en die komt pas na de verkiezingen weer bijeen onder een andere samenstelling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.