Automatische toekenning verhoogde tegemoetkoming uitgebreid

De groep mensen die automatisch een verhoogde tegemoetkoming krijgt, wordt uitgebreid. Dat heeft de Christelijke Mutualiteit (CM) dinsdag gemeld. Het gaat om alleenstaanden of mensen die niet samenwonen met iemand anders dan een ouder, kind, broer of zus.

Wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt, betaalt minder voor gezondheidszorg. Zo is het remgeld, het bedrag dat de patiënt uit eigen zak betaalt bij een bezoek aan de huisarts, voor iemand met verhoogde tegemoetkoming maar 1 euro in plaats van 4 euro. Met een verhoogde tegemoetkoming kan je ook onder andere goedkoper gebruik maken van het openbaar vervoer en kom je in aanmerking voor het sociaal energietarief.

Het Verzekeringcomité van het Riziv keurde maandag het ontwerp van het Koninklijk Besluit goed dat de groep die automatisch de verhoogde tegemoetkoming krijgt, uitbreidt. Het gaat om alleenstaanden of mensen die niet samenwonen met iemand anders dan een ouder, kind, broer of zus. Zij moeten binnenkort niet meer zelf de eerste stap zetten in de aanvraagprocedure. Aan de criteria om in aanmerking te komen voor een verhoogde tegemoetkoming verandert voorts niets.

"Als mensen in deze situatie drie maanden arbeidsongeschikt zijn of werkloos, bekijken we in databanken hun financiële situatie. Hebben ze geen andere inkomsten dan hun uitkering? Dan kennen we automatisch de verhoogde tegemoetkoming toe", legt CM-voorzitter Luc Van Gorp uit. "Daardoor moeten leden niet zelf de drempel over om uit te zoeken of ze in aanmerking komen. Toegeven dat je in de financiële problemen zit en steunmaatregelen aanvragen: dat doen mensen niet zo makkelijk."

Vandaag hebben bijna 15 procent van de leden van CM recht op een verhoogde tegemoetkoming.

Het ontwerp van het Koninklijk Besluit moet nog door de federale regering worden goedgekeurd. De maatregel wordt op termijn sowieso ook geëvalueerd. "Hopelijk kunnen we daarna de doelgroep nog uitbreiden", aldus Van Gorp.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.