Australische premier pleit opnieuw voor vrijlating WikiLeaks-oprichter

Een week voor zijn proces, pleit de Australische premier Anthony Albanese opnieuw voor de vrijlating van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Die zit sinds april 2019 gevangen in het Verenigd Koninkrijk, maar "genoeg is genoeg", volgens Albanese. Hij krijgt bijval van het Australische parlement en de vrouw van Assange.

De vervolging moet ophouden en Assange moet terug naar zijn familie, volgens de premier. Woensdag nam zijn parlement een gelijkluidende notie aan. 

"Zijn gezondheid gaat achteruit, fysiek en mentaal. Zijn leven is in gevaar elke dag dat hij in de gevangenis blijft en als hij wordt uitgeleverd, zal hij sterven", vertelde zijn vrouw Stella Assange ook op een persconferentie in Londen.

Op 21 en 22 februari komt Assange voor de rechter tijdens een van zijn laatste kansen op beroep. Twee Britse rechters herzien dan een beslissing van het Hooggerechtshof in Londen, waarin werd geoordeeld dat Albanese geen beroep mag aantekenen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

Wikileaks redacteur Kristinn Hrafnsson benadrukt dat de uitlevering van Julian Assange een precedent zou scheppen met "duistere en ernstige gevolgen voor de persvrijheid over de hele wereld".

De 51-jarige Australiër werd in 2019 door de Britse politie gearresteerd nadat hij zeven jaar doorbracht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De VS betichten Assange ervan dat hij geheime informatie over de militaire acties in Irak en Afghanistan heeft gestolen, gepubliceerd en het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. Zijn aanhangers zien in hem dan weer een moedige journalist die oorlogsmisdaden aan het licht bracht. Als hij wordt uitgeleverd aan de VS kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.